Hlavní obsah

Nový Zéland láká turisty na 100% Středozem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Nový Zéland se připravuje na světovou premiéru prvního dílu trilogie Hobit ve Wellingtonu 28. listopadu. Organizace na podporu cestovního ruchu Tourism New Zealand změnila slogan, který má podporovat zemi v zahraničí. Ten už není "100% Nový Zéland", ale "100% Středozem", napsala agentura AFP.

Glum na letišti ve Wellingtonu

Článek

Slogan se inspiroval podle názvu fiktivní krajiny, kde se příběhy hobita Bilba Pytlíka odehrávají. Film Hobit: Neočekávaná cesta natočil novozélandský režisér Peter Jackson podle románové předlohy britského spisovatele J. R. R. Tolkiena.

"Chceme případným turistům ukázat, že kouzlo Středozemě je vlastně na Novém Zélandu skutečností," řekl ředitel organizace Kevin Bowler. Pro světovou premiéru uvolnila organizace Tourism New Zealand v přepočtu 22,7 miliónu korun.

Souostroví těžilo již z filmové trilogie Pán prstenů, která se stala jedním z nejvýdělečnějších snímků v dějinách. Počet zahraničních návštěvníků Nového Zélandu tak v letech 2000 až 2006 stoupl ze 1,5 miliónu na 2,4 miliónu, když se řada lidí chtěla vypravit na místa natáčení. V posledních čtyřech letech ale příliv turistů na Nový Zéland stagnoval a do země zavítalo nejvýše 2,5 miliónu turistů ročně.

Podle nedávné expertní studie citované AFP za klesajícím zájmem turistů o Nový Zéland stojí větší konkurence jiných států, ale také horší ekonomická situace zemí, odkud dříve turisté ve velkém přijížděli. Příliv turistů zastavilo také zemětřesení v Christchurch na Jižním ostrově, které zabilo 185 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám