Hlavní obsah

Nový majitel zachraňuje zámek Poláky

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednu z nejohroženějších památek v Česku, barokní zámek Poláky u Nechranické přehrady na Chomutovsku, se rozhodl zachránit nový majitel Miloš Dempír.

Foto: Miloš Dempír

Tak vypadá postupující rekonstrukce zámku Poláky u Nechranické přehrady.

Článek

Posledních třicet let neměl zámek žádné využití, vystřídal několik majitelů a chátral. Zhruba za čtyři roky by podle plánů nového majitele mohl být otevřen pro veřejnost.

Nový majitel koupil zámek letos v lednu s cílem ho zachránit a obnovit se všemi památkově hodnotnými součástmi. V podstatě ihned byly zahájeny záchranné práce, které byly kvůli havarijnímu stavu urgentní.

Na státní památky přišlo 3,6 milionu lidí, o milion méně než loni

Cestování

„Byla doplněna chybějící střešní krytina na zámecké budově a postupně začaly být odstraňovány náletové porosty z celého areálu. Zámek se doslova vyloupnul ze sevření přebujelé letité zeleně. Nádvoří se už podařilo vyčistit a odstranit z něj hromady sutin,“ popsal první práce Dempír.

Přestože objekt je již tři desítky lež nevyužíván, z hlediska památkové podstaty se dochovala spousta detailů původní výzdoby. Dodnes se z velké části zachovaly zdobné venkovní novobarokní fasády, v převážné míře původní okna i s kováním, dveře, parketové podlahy i mimořádně působivá štuková výzdoba interiérů. Některé prvky, jako třeba soubor historických kachlových kamen, však byly rozkradeny, jiné zcela zničeny.

Ze života šlechty za první republiky

Do obnovy se zapojila řada dobrovolníků z takřka celé republiky, kteří v rámci pravidelných brigád konaných jednou měsíčně vyklízejí jednotlivé části areálu a současně provádějí i drobné renovační práce.

„Velkou akcí bylo zejména odstranění náletů ze zámeckého anglického parku, který byl ještě na jaře neprostupnou džunglí. Nyní je parkem možné procházet a zhlédnout i několik prvků původní výzdoby, které se podařilo v porostech objevit,“ uvedl Dempír.

V září byla zahájena celková rekonstrukce bývalého obydlí správce velkostatku, v němž po dokončení prací vznikne zázemí pro majitele, brigádníky i pracovníky stavebních firem. Na rekonstrukci přispělo ministerstvo kultury.

Rekonstrukce zámku je plánována jako dlouhodobá. „Zejména vzhledem k tomu, že záměrem je zachránit maximum z prvků původní výzdoby zámku, které se v hojné míře zachovaly. Již v průběhu rekonstrukce, snad v horizontu čtyř let, bude zámek otevřen veřejnosti,“ doplnil Dempír. Náklady na celkovou obnovu jsou vyčísleny na minimálně 30 milionů korun.

V interiérech bude instalována expozice představující život drobné šlechty v době první republiky. V přízemních prostorách bude obnovena zámecká kuchyně a v dalších částech zámku budou prezentovány zaniklé či nepřístupné zámecké objekty z oblasti Kadaňska a Nechranicka.

Zámek v Chotěbuzi půlstoletí chátrá

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám