Hlavní obsah

Novoměstsko nabízí muzea lyží, hraček i motocyklů

Právo, Jana Pechová
NOVÉ MĚSTO

Region Novoměstsko s okouzlující krajinou utvářely a utvářejí generace pozoruhodných lidí. V Novém Městě na Moravě se nachází muzeum, které dochovává svědectví o výrobě ski. Horácké muzeum dokládá historii sklářství a železářství a v Bystřici je výstava malých motocyklů. Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou je pod ochranou UNESCO.

Článek

Samotné srdce lyžařské oblasti, Nové Město na Moravě, se může pochlubit druhým nejstarším muzeem v oblasti západní Moravy. Založeno bylo už v roce 1892 a najdete ho na centrálním Vratislavově náměstí.

Asi málokoho překvapí, že jednu z ústředních expozic Horáckého muzea (jak se instituce oficiálně nazývá) tvoří dějiny města s důrazem na lyžařskou tématiku. Projdete si tak historii tohoto sportu pěkně od Adama a nepřijdete ani o výrobu ski, zasazenou do prostředí stolařské dílny z první republiky.

Výstava hraček v Horáckém muzeu v Novém Městě

Další expozice přibližují lidovou kulturu v severní části moravského Horácka a historii zdejších tradičních výrob – sklářství a železářství. Návštěvu muzea, které je mimo sezónu přístupné od úterý do soboty včetně, jistě ocení i děti. Těm tu totiž slouží na hraní školní třída z první republiky a zvětšeniny lidových hraček.

:. Dnešní podoba žďárské Tvrze - pozdně gotická s barokní střechou, původ však sahá do 13. století. Bohatá je i historie celé oblasti.   Foto: Jana Pechová

Muzeum je i v nedaleké Bystřici nad Pernštejnem. I to sídlí v centru města a určitě ho nepřehlédnete: budova historické radnice je totiž po rekonstrukci a k dispozici tu je také infocentrum s kavárnou.

Městská banka regionální paměti nabízí pouť bohatou hornickou minulostí, ale mapuje také třeba vývoj osídlení povodí Horní Svratky či dlouhou historii železářství, která tu sahá až do 14. století. Jsou zde informace o uranu na Vysočině a geologickém vývoji oblasti, o tom, jak tu fungovala řemesla i zemědělství, či kteří rodáci Bystřicko proslavili.

Malé muzeum pro malé motocykly

Vyznavače motorismu pak v Bystřici potěší ještě jedna expozice. Ta patří bystřickému Veteran Tatra klubu a sídlí v Kostelní ulici. Výstižný název Malé muzeum malých motocyklů zve zájemce na prohlídku tří desítek jednostopých vozítek, mezi nimiž najdete i vodou chlazenou policejní čtyřtaktní dvoustovku anglické firmy Velocette, italskou závodní čtyřtakní padesátku Motom či nejstarší motocykl této sbírky – francouský Alcyon z konce první třetiny minulého století.

Čestným zástupcem klubové značky je tu jízdní kolo vybavené karbidkou značky Tatra. Běžně tu mají otevřeno ve středu a po všechny tři víkendové dny, ale po předcházející domluvě, například prostřednictvím e-mailu prosecky.tatra@worldonline.cz, vyjdou zájemcům vstříc i jindy.

Zastavení na Zelené hoře

Na poznávacích cestách regionem se určitě nedá vyhnout Žďáru nad Sázavou. Vynechat město proslavené památkou UNESCO, poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, geniálním dílem stavitele Jana Blažeje Santiniho, by byl téměř neodpustitelný hřích.

:. Pohled na kostel sv. Jana Nepomuckéhofoto: PRÁVO/Ivan Lidmila

Poznat zdejší minulost bychom měli už z úcty k těm, kteří se nikdy nesmířili se změnami, jež po sobě zanechali včerejší budovatelé světlých zítřků.

Jak Žďár vypadal před jejich devastačním zásahem do centra, se mj. dozvíte v městském muzeu Tvrz.

Je to jedna z nejstarších budov ve městě a její historie, sahající k roku 1300, už sama o sobě napovídá, že město není žádným nedochůdčetem. Zdejší stálá expozice vás provede Žďárem nad Sázavou od jeho počátků až do období před 2. světovou válkou.

Nejatraktivnějším předmětem je model městského centra z doby kolem roku 1850, k němuž jsou přiloženy srovnávací fotografie. Najdete tu ale také měšťanský interiér z konce 19. století či zařízení selské jizby a řadu dalších zajímavostí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám