Hlavní obsah

Nové muzeum v Káhiře prověří smysly návštěvníků

Novinky, Michael Švarc

Muzea v Káhiře shromažďují zejména předměty spojené s archeologií a starověkým Egyptem. Teď k nim však přibylo nové, které návštěvníky nebere na exkurz historií, ale prověří a otestuje jejich smysly a vnímání. Jde totiž o muzeum iluzí, které si klade za cíl ukázat, jak může zrak oklamat mozek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Káhiře otevřeli muzeum iluzíVideo: Reuters

 
Článek

V novém muzeu je k vidění na 70 iluzí, uvádí agentura Reuters. Návštěvníci se v jeho prostorách mohou projít plaveckým bazénem, aniž by se namočili, vstoupit do tunelu, který se pod nimi bude chvět, nebo se ocitnout v rotační místnosti vzhůru nohama. Vše jmenované se samozřejmě neděje doopravdy.

Iluze jsou navrženy, aby oklamaly smysly, podle manažera muzea Mahmúda Abúla Abbase má ale vše své vědecké, matematické nebo psychologické opodstatnění. „Cílem je zjistit, proč naše oči vnímají určité věci tak, že je mozek nedokáže zpracovat,“ vysvětluje. „Muzeum není jen o zábavě, naučíte se tu různým věcem a dozvíte se zajímavé informace,“ doplnil Abbas.

Kromě klasických optických iluzí jsou v muzeu k vidění také hologramy. Na návštěvu při tom mohou vyrazit všechny věkové kategorie, včetně dětí. „Vstoupíte sem a vidíte věci, které nejsou skutečné. Existuje pro ně ovšem vysvětlení, díky kterému pochopíte, proč je takto vidíte,“ uvedl manažer muzea.

„Tohle je pro nás úplně nová zkušenost, v Egyptě máme něco takového úplně poprvé. A může sem každý, staří i mladí se budou bavit,“ uvedla jedna z návštěvnic.

„Tohle je v Egyptě novinka, něco takového jsem ještě neviděla,“ řekla další.

Faraonovu hrobku obestírají záhady. Její objevitelé měli zemřít na kletbu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám