Hlavní obsah

Nová silnice přiblíží turisty k Mount Everestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepál plánuje postavit první silnici vedoucí do oblasti, která je výchozím bodem pro výstup na nejvyšší horu světa Mount Everest. Napsala to agentura DPA s odvoláním na nepálská média. Stokilometrová silnice by měla kromě snadnějšího přístupu pro turisty přinést i snížení životních nákladů v oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Mount Everest

Článek

Ministerstvo cestovního ruchu má v úmyslu silnicí spojit Džiri s vesnicí Surkhet ležící několik hodin chůze od městečka Lukla, kde se nachází letiště Tenzinga a Hillaryho. Vláda již na projekt vyčlenila potřebné finance, výstavba by tak měla začít v tomto fiskálním roce, jak píše deník Kathmandu Post s odvoláním na zástupce ministerstva.

Region není se zbytkem země spojen silnicí, existuje tam pouze pěší stezka. Silnice ulehčí přístup pro turisty a usnadní i zásobování, které je dosud závislé na letecké dopravě. To se promítá i do výše životních nákladů v oblasti.

Letecké spoje jsou kvůli špatnému počasí často rušeny. Letiště v městečku Lukla navíc patří k nejnebezpečnějším na světě. Region ročně navštíví až 35 000 turistů.

Reklama

Související články

Nepál chce pronajímat vrcholky Himálaje

Nepál zvažuje plán pronajímat méně frekventované himálajské vrcholky soukromým turistickým společnostem. Chce tak zmírnit provoz na Mount Everestu a pomoci...

Výběr článků

Načítám