Hlavní obsah

Nová lanovka na Sněžku zamíří od soboty až na vrchol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní lanovka na nejvyšší českou horu bude od soboty jezdit až na samý vrchol. V pátek lanovka dostala od Drážního úřadu povolení k provozu i na horním úseku a může tedy fungovat v celé své délce. Pokud nebude foukat silný vítr, měla by se až na špičku Sněžky rozjet už v sobotu ráno. První úsek lanovky do stanice na Růžové hoře je v provozu od loňského 20. prosince.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Koncem loňského roku otevřená lanovka na Sněžku.

Článek

Dosavadní provoz lanovky byl podle starosty Pece pod Sněžkou Alana Tomáška bezproblémový. Díky dřívějšímu spuštění lanovka podle něj v letošní nepříliš chladné zimě zvýšila turistickou nabídku této krkonošské lokality.

Jízdné na nové lanovce oproti minulosti zdražilo asi o deset procent. Jízdenka na vrchol stojí 210 korun, zpáteční 390 korun. Zdražení radnice zdůvodnila zejména inflací a tím, že se jízdné neměnilo několik let. Ubytovaní v Peci pod Sněžkou mají na Kartu hosta slevu na jízdném 20 procent.

Nová lanovka má čtyřmístné kabiny místo otevřených dvousedaček. Hodinová kapacita lanovky zůstala na základě podmínek ochránců přírody na 250 lidech. Původní sedačková lanovka na Sněžku dojezdila na horním úseku v květnu 2012, na spodním v září 2012.

Jízda až na vrchol se díky vyšší rychlosti moderní lanovky zkrátí z dřívějších 25 na 16 minut. Zařízení je koncipováno jako dvě samostatné lanové dráhy s pohony ve stanici Růžová hora. Při provozu se v této stanici lanovky propojí, když kabiny automaticky projedou stanicí bez nutnosti dřívějšího přestupu cestujících.

Anketa

Už jste se projeli novou lanovkou na Sněžku?
Ano
7,6 %
Zatím ne
92,4 %
Celkem hlasovalo 119 čtenářů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám