Hlavní obsah

Normálně je vidět jen zvonice. Teď se z vod italského jezera vynořil zbytek vesnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jeden z nejznámějších výjevů Jižního Tyrolska. Z hladiny jezera Reschensee vystupuje vysoká štíhlá zvonice, jediný viditelný pozůstatek vesnice Curon, která před více než půl stoletím zmizela pod hladinou. Kvůli údržbářským pracím na přehradě se ovšem vodní rezervoár vyprázdnil a ze dna tak nyní vystoupily i zbytky někdejší vesnice, informuje server BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z vypuštěného jezera v Itálii se po víc než 70 letech opět vynořila zatopená vesniceVideo: Reuters

 
Článek

Místní vyrazili pozůstatky Curonu prozkoumat a fotografie sdíleli na sociálních sítích. Po domech zbyly už prakticky jen základy, kusy zdí, schodů nebo sklepení — což je v porovnání se zachovalou zvonicí poměrně kontrastní.

Jedna z místních obyvatelek Luisa Azzolini na Twitteru uvedla, že procházet se po sutinách někdejší vesnice byl zvláštní pocit.

Vesnice Curon zmizela pod hladinou v roce 1950, když tu vznikla přehrada a spojila se dvě přilehlá jezera. Voda pohltila asi 160 domů, někteří obyvatelé se rozhodli i přes nesouhlas se stavbou přehrady přesídlit do nově vzniklé obce, která vyrostla nedaleko té původní.

Dnes je jezero Reschensee, v italštině zvané Lago di Resia, populární turistickou atrakcí právě kvůli zvonici, která protíná hladinu. Když voda v zimě zamrzne, lidé k ní často bruslí, v létě se kolem ní mohou projet na loďce. Na základě ikonické scenérie vznikla kniha a poté i seriál na streamovací platformě Netflix, uvádí BBC.

Galapágy přišly o slavný skalní útvar. Darwinův oblouk se zřítil do moře

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám