Hlavní obsah

Nic než vaginy. V Londýně otevřou muzeum ženských genitálií

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Islandu mají muzeum penisů, Londýn se zase bude pyšnit muzeem vagin. Otevře se v listopadu, přičemž má plnit zejména edukativní funkci. Tým instituce chce bojovat proti stigmatu, který prý vaginy obestírá, součástí budou rovněž občasné workshopy či diskuse, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Londýn (ilustrační foto)

Článek

Muzeum vagin se otevře v půli listopadu po úspěšné crowdfundingové kampani, během níž se vybralo téměř 50 tisíc liber (přes 1,4 milionu korun). Dočasný domov zatím najde u tržnice Camden Market a první výstava představí mýty, které o vagině kolují, a v kontrastu k nim přidá fakta. „Jelikož se jedná o první muzeum svého druhu na světě, vůbec jsme netušili, co můžeme čekat. Jsme proto potěšeni, že se nám podařilo vybrat tolik peněz,“ uvedla šéfka marketingu Zoe Williamsová.

Muzeum penisů skýtá neotřelou podívanou

Cestování

Zakladatelka muzea Florence Schechterová prý dostala nápad na založení muzea právě poté, co navštívila islandské muzeum penisů, přestože to se konceptem odlišuje. V britské instituci má jít především o boj proti stigmatům, boření mýtů či předsudků a o edukaci obecně.

Stálou lokaci hledá

Součástí programu muzea mají být nejrůznější události divadelního charakteru, ale také workshopy, diskuse a další. Tyto akce mají přispět k získání prostředků, které muzeum potřebuje, aby mohlo najít permanentní lokaci. Cílem instituce je prý také sloužit jako prostor, kde se může volně debatovat o feminismu, ženských právech, LGBT komunitě a takzvané intersexualitě.

„Chceme všem dodat sebevědomí, aby se nebáli mluvit o zcela běžné součásti lidského těla,“ uvedla Williamsová. Dodala, že podle jedné studie, kterou iniciovala charitativní organizace Eve Appeal, se 65 procent mladých žen a dívek v Británii stydí užívat slova vagina či vulva. „Na vaginách není nic ostudného nebo urážejícího. Jsou součástí těla, které bychom měli oslavovat,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám