Hlavní obsah

Nepál: Na mezinárodní letiště by kvůli stavu ranveje měla cestovat menší letadla

Nepál vyzval letecké společnosti, které cestují na zdejší jediné mezinárodní letiště, aby na tuto trasu vysílaly menší stroje. Místní úřady tak rozhodly kvůli prasklinám a dírám na ranveji letiště v Káthmándú.

Foto: Profimedia.cz

Do Káthmándú by v blízké budoucnosti měla létat menší letadla. Ilustrační foto

Článek

O situaci na nepálském mezinárodním letišti informovala agentura AFP s odvoláním na šéfa Nepálského civilního leteckého úřadu (CAAN). Letištní činitelé podle něj napsali všem 26 mezinárodním aerolinkám žádost, aby sem neposílaly letadla se širokým trupem kvůli obavám z dalšího poškození ranveje.

„Požádali jsme je, aby nepoužívali velká letadla s těžkým nákladem, protože ta zatěžují a poškozují ranvej,“ řekl generální ředitel CAAN Ratíš Čandra Lál Suman. Dodal ale, že jde spíše o žádost, nikoli vyloženě o zákaz.

Přesměrování letů

Kontrola podle Sumana zjistila, že povrch některých úseků tříkilometrové startovací dráhy se nadzvedl a objevují se v něm malé díry, místy také praskliny. Kvůli opravám ranveje musely být některé lety odkloněny do Lakhnaú v sousední Indii nebo do bangladéšské Dháky.

Vyrozumění dostaly všechny letecké společnosti, které do Káthmándú létají, ale jen několik z nich - Air Asia, Etihad Airways, Qatar Airways, Thai Airways a Korean Air - na něj podle slov Sumana posílají velké letouny typu Boeing 777 a Airbus 330.

Bezpečnost na prvním místě

Zatím prý není zcela jasné, co přesně praskliny způsobilo. Vláda už najala španělské experty, aby vypracovali zprávu o stavu ranveje. Její výsledky by měly být známé v nejbližších dnech.

Více o Nepálu

Letiště v Káthmándú denně přijme a odbaví průměrně 70 letadel.

Každý den do nepálské metropole přiletí asi 4000 lidí.

Hlavní příliv turistů do země obvykle proudí v září a v říjnu.

Suman si je vědom možného negativního dopadu na zdejší turistický ruch, který je hlavním zdrojem příjmů malého himálajského národa, náprava stavu letiště aktuálně ale hraje prim. „Víme, že to ovlivní turistický sektor. Ale zároveň musíme uchránit letiště před dalším poškozením,“ vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám