Hlavní obsah

Nenávratně poničil významnou památku. Trestu se vyhnul

Novinky, fis

Loni v srpnu srovnal buldozerem se zemí část více 1200 let staré památky mezi Anglií a Walesem. Muž známý jako Danny svůj čin obhajoval tím, že o historickém významu pozemku neměl ponětí. A tak unikl vězení i pokutě.

Foto: Profimedia.cz

Offaova hráz blízko Knightonu ve Walesu

Článek

Když Danny loni v létě zničil 46 metrů Offaovy hráze, táhnoucí se přes 130 kilometrů podél hranice Anglie a Walesu, odborníci byli zděšení. Nyní, když místní policie ukončila vyšetřování bez potrestání viníka, jsou pobouřeni znovu. Jedná se o úsek u městečka Chirk na severu Walesu.

Vyšetřovatelé tvrdí, že nemají dostatečné důkazy pro to, že by muž památku poškodil úmyslně. Podle své výpovědi takto jednal nic netuše o tom, že se jedná o pamětihodnost světového významu (zapsanou na seznamu UNESCO). A to i přesto, že v této oblasti žije celý život. Nikdo se před ním prý nikdy nezmínil o tom, že by Offaova hráz v těchto místech existovala.

Foto: Profimedia.cz

Offaova hráz u Denbighshiru ve Walesu

Pozemek s částí památky byl v soukromém vlastnictví. Muž ho odkoupil od svého souseda a chtěl na něm postavit stáje. Každému, kdo je přistižen při ničení významných památek, hrozí ve Velké Británii šest měsíců vězení, nebo pokuta v přepočtu 170 000 korun. Danny unikne obojímu.

Na Offaovu hráz, jíž vybudoval v druhé polovině osmého století král Offa z Mercie, zamíří během léta okolo 15 000 turistů týdně. Prorůstá malebnou krajinou anglického venkova.

Reklama

Související články

Mayskou pyramidu proměnily buldozery v silnici

Stavbaři zničili buldozery jednu z největších mayských pyramid ve středoamerickém státě Belize. Rozdrcený kámen ze stavby staré nejméně 2300 let použili na...

Výběr článků

Načítám