Hlavní obsah

Některé oblíbené hrady a zámky zůstanou otevřené i na podzim

Podzim je za dveřmi a řada hradů a zámků tak až do jara uzavře své brány. Jestli se na své oblíbené památky teď už nestihnete vydat, nezoufejte, mnohé z nich totiž letos zůstanou otevřeny i v tomto období.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Špilberk z Petrova

Článek

A když si počkáte, naskytne se vám tak nový nevšední zážitek – třeba spatříte zámek nebo hrad ve vánoční kulise nebo poté, co se na místo probrouzdáte zasněženou krajinou, zažijete večerní prohlídku při svíčkách.

V Praze se v zimě veřejnosti neuzavře Vyšehrad, který se majestátně tyčí na skále nad pravým břehem Vltavy, ani sídlo českého prezidenta Pražský hrad.

Křivoklát slaví 900 let

Téměř celoročně můžete ve středních Čechách zavítat například na středověký hrad Karlštejn, který láká tisíce turistů ročně, aby si mezi jeho zdmi připomněli slavnou dobu vlády českého krále a římského císaře Karla IV. Hrad Křivoklát, který letos oslaví 900 let od první písemné zmínky, pro návštěvníky připravil tzv. tři barevné sezóny – zimní modrou, jarní zelenou a letní červenou. V měsících listopad až březen bude denně k dispozici i hrad Loket.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pestré křivoklátské lesy s dominantou hradem Křivoklátem (na snímku) mají být vyhlášeny národním parkem.

Hrad Svojanov je další z památek, kterou můžete o víkendech od listopadu do března navštívit. Víkendy patří hradu Okoř, ten je ale otevřen pouze do prosince. Pokud byste si však chtěli prohlédnout hrady Kokořín, Housku a Švihov, musíte si termín domluvit u správy hradu.

Zámek Dobříš nezavírá své brány návštěvníkům po celý rok, dokonce ani o víkendech. Své hosty přivítá i zámek Hluboká, který má připravenou speciální zimní prohlídkovou trasu. Celoročně je otevřen zámek Sychrov. Nabízí možnost prohlédnout si kromě zimní trasy i klenotnici, zámecká akvária a pohádkový svět.

Vydat se můžete na zámky Mníšek pod Brdy, Loučeň, Děčín, Žďár nad Sázavou a Klášterec nad Ohří a po předchozím objednání i na zámky Ratibořice, Chlumec, Letohrad a Kynžvart.

Na Špilberk do žaláře

V druhém největším městě České republiky, Brně, zůstane veřejnosti po celý rok přístupný hrad Špilberk a nahlédnout tu můžete do jeho věhlasného žaláře. V průběhu roku na hradě probíhá také řada nejrůznějších výstav a akcí.

Turistům se neuzavře ani Slezskoostravský hrad, na kterém v zimě proběhne 10. ročník výstavy s názvem Betlémy. Na objednání a za nadstandardní příplatek můžete v zimních dnech navštívit i hrad Pernštejn.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Pernštejn

Ze zámků je celoročně od úterý do neděle k dispozici zámek Uherský Brod se stálou expozicí Jan Amos Komenský lidstvu. Areál Lednického zámku v zimě nabízí ke zhlédnutí Akvárium Malawi s různými druhy mořských i sladkovodních ryb a téměř 100 m dlouhý a 13 m široký Zámecký skleník se subtropickými a tropickými rostlinami převážně z Jižní Ameriky.

Prohlídka samotného zámku je ale pouze pro objednané skupiny. Po předchozí domluvě se můžete vydat mimo jiné i na zámky Slavkov, Kunín, Jánský vrch, Náměsť na Hané, Lysice, Uherský Brod a Jemniště. Zámek Konopiště přijímá mimo sezónu rezervace pouze v průběhu listopadu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Některé hrady a zámky otvírají na podzim a v zimě brány pouze větším nebo předem objednaným skupinám. Před návštěvou se proto raději podívejte na webové stránky. Seznam otevřených památek, které spravuje Národní památkový ústav, naleznete na: www.npu.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na prázdninové výlety s dětmi po Česku

Prázdniny se blíží a až oschne inkoust na vysvědčení, mohou si rodiče s dětmi naplno užívat letních radovánek. Pro snadnější plánování společných výletů...

Výběr článků

Načítám