Hlavní obsah

Nejzběsilejší silnice, křižovatky a horské průsmyky na světě

Novinky, Lucie Poštolková

Jízda po českých silnicích bývá stále častěji velmi adrenalinovou záležitostí, ale zdaleka to nemá na úseky nejadrenalinovějších a nejbláznivějších silnic na světě. Při průjezdu francouzskými či italskými průsmyky v Alpách se často zastaví dech i velmi zkušeným a otrlým řidičům. Protipólem vysokohorských cest jsou pak víceúrovňové křižovatky v metropolích jako je například Atlanta, Šanghaj nebo Los Angeles.

Článek

Col de Turini, Francie

Asi v 1 500 metrech nad mořem ve francouzských Alpách se nachází horský průsmyk Col de Turini. Jedná se také o část Rally Monte Carlo, která kombinuje 34 ostrých zatáček a dlouhých náročných úseků, kde dosahují vozy rychlosti až 180 kilometrů za hodinu. Odborníci o ní mluví jako o jedné z nejvzrušujících silnic na světě. Nejvyšší bod Col de Turini se nachází 1 607 metrů nad mořem.

Stelvio Pass, Itálie

Mezi vrcholky v severoitalských Alpách se vine silnice Stelvio Pass, která spojuje Merano a Valtelinu s horním údolím Adige. Obtížnost se skrývá ve 48 prudkých zatáčkách v kombinaci strmých svahů a úzkých míst. S výškou 2 757 metrů nad mořem je to nejvyšší horský průsmyk ve východních Alpách a druhý hned po Col de l’Iseran ve výšce 2 770 metrů nad mořem.

Klikatá cesta Iroha-zaka, Japonsko

Klikatá cesta Iroha-zaka je hlavní spojnicí centrálního města Nikko a Oku-Nikko.  Každá zatáčka představuje starověkou japonskou abecedu, odtud pochází také jméno cesty: I–ro-ha jako začátek japonské abecedy. 48 zatáček odpovídá 48 písmenům japonské starověké abecedy. V minulosti cestu využívali asketové.

Foto: Profimedia.cz

Puxi Viaduct, Šanghaj

Puxi Viaduct, Šanghaj

Puxi Viadukt je jedna z nejrušnějších víceúrovňových křižovatek v Šanghaji. Každou hodinu zde projedou tisíce automobilů. Most má pět úrovní, které zajišťují jednoduché propojení dvou dálnic patřících mezi nejfrekventovanější na světě.

Foto: Profimedia.cz

Víceúrovňová křižovatka Judge Harry Pregerson v Los Angeles

Křižovatka Judge Harry Pregerson, Los Angeles

Víceúrovňová křižovatka Judge Harry Pregerson v Los Angeles umožňuje spoj mezi dálnicemi I-105 a I-110 ve všech směrech. Byla otevřena roku 1993. Několik vrstev mostů vytváří složitou síť silnic umožňujících plynulou dopravu mezi dvěma mezistátními dálnicemi.

Špagetová křižovatka, Atlanta

Nejsložitější dálniční křižovatku na světě tvoří křížení několika dálnic a silnic nedaleko americké Atlanty. První část byla otevřena před skoro 40 lety a další nadjezdy a podjezdy postupně přibývaly. Název je příznačný - Spaghetti Junction (Špagetová křižovatka). Denně zde projede okolo 300 000 vozidel. Křižovatka spojuje hlavní dálnici Interstate 58 a Interstate 285 spolu s několika dalšími cestami mezi Atlantou a DeKalb County v Georgii.

Foto: Profimedia.cz

Pasubio

Pasubio (Vicenza), severní Itálie

Jedná se o turistickou trasu, původně to byla středověká cesta poutníků. Silnice slouží především motocyklům a některým typům menších aut. Je nebezpečně úzká a šikmá. Členité skalnaté útesy s úžasnou scenérií a malými tunely ve skalách vytváří oblíbený cíl mezi dobrodruhy.

Trollstigen, Norsko

Cesty okolo norských fjordů lákají stovky turistů. Jedním z nejpozoruhodnějších je Trollstiegen s úchvatným pohledem na několik vodopádů. V překladu Trollstiegen znamená trolí žebřík. Přestože se jedná o standardně vybavenou a značenou silnici, vyžaduje úplné soustředění a řidičský um. Husté serpentiny a úzká vozovka nedovolí řidičům žádnou chybu. Výhled z vrcholu na klikatou silnici a vodopád Stigfossen odmění trpělivé řidiče. Vodopád měří 320 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Silnice Lysebotn

Silnice Lysebotn, Norsko

Pravděpodobně nejzábavnější cesta, kam se můžete vydat na čtyřech kolech a po dvou se pak prošlápnout několik turistických tras v okolí. Vskutku lze označit okolí silnice Lyebotn za nejúžasnější místo v Evropě. Cesta začíná úzkou vozovkou po strmé stěně norského fjordu Lysefjord. Poté, co projedete kilometr dlouhý tunel s třemi ostrými zatáčkami, vás odmění 27 serpentin. Posledních 30 kilometrů připomíná spíš horskou dráhu. Vozovka je sice úzká, ale má perfektní sklon pravotočivých i levotočivých zatáček.

Foto: Profimedia.cz

Výhled na Lysefjord

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám