Hlavní obsah

Největší solná pláň světa odráží oblohu jako sklo

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolívie: málo objevená a nejvíce izolovaná země v Jižní Americe. Kromě toho, že se s Peru dělí o posvátné jezero Titicaca, nachází se tu i jeden světový unikát. Je jím největší solná pláň zvaná Salar de Uyuni. Ta je turisticky velmi oblíbená. Není se čemu divit, okouzlující je vždy, ale v určitou roční dobu se mění v magické zrcadlo.

Foto: Profimedia.cz

Solná pláň má rozlohu přes 10,5 tisíce kilometrů čtverečních.

Článek

Solná pláň je pozůstatkem gigantického prehistorického jezera, bývala jeho dnem. Dnes má rozlohu zhruba 10 582 kilometrů čtverečních, což se blíží třeba velikosti Libanonu nebo Jamajky. Sněhobílá plocha působí nekonečně, turisté se tu mohou ocitnout v naprosté osvobozující samotě. Dá se tudy projet autem, motorkou nebo se jen tak projít. Mimo to se zde i těží. Salar de Uyuni je významným zdrojem soli pro celou planetu.

Foto: Profimedia.cz

K zaplavení pláně dochází nejčastěji v lednu.

Pravidelně každý rok dochází k záplavě solné pánve, ačkoli zde většinou prší jen zřídka, a Salar de Uyuni pokryje mělká hladina vody. Tehdy je místo asi nejpřitažlivější, protože vzniká přirozené zrcadlo, které podtrhuje magickou krásu bílé pustiny.

Díky tomu vznikají skutečně působivé fotografie, které si sem musí přijet pořídit snad každý turista, který do Bolívie ve správném období dorazí. Nejčastěji dochází k tomuto jevu v lednu. Krásná je planina i po zbytek roku, protože krystaly soli zde vytvářejí tvary podobné hexagonu a celé místo tak vypadá jako medová plástev.

Foto: Profimedia.cz

Krystaly soli vypadají jako medové plástve.

Bolívie je nejvýše položeným státem Jižní Ameriky, zasněžené hory zde přecházejí v pustiny a pouště. Samotná pláň Salar de Uyuni se nachází v nadmořské výšce 3650 metrů a ze západu je obklopena hřebeny And. V průběhu roku zde hnízdí také tři druhy plameňáků.

Před několika lety vzniknul na pláni dokonce solný hotel, později byl ovšem přeměněn na muzeum, které je dodnes přístupné. Jelikož je sůl tvrdá, hojně se využívá jako stavební materiál i ve zbytku země.

Reklama

Výběr článků

Načítám