Hlavní obsah

Největší jeskyně světa by pohltila pražský Václavák třináctkrát

Novinky, Klára Fischleinová

V roce 2009 média ohlásila, že byla ve Vietnamu objevena největší jeskyně světa - Son Doong. Malajská jeskyně Deer Cave na ostrově Borneo tak ztratila své prvenství. Fascinující svět ukrytý v hlubinách jeskyně Son Doong budou moci od příštího roku objevovat ve větší míře kromě vědců také turisté.

Foto: Profimedia.cz

Jeskynní království Son Doong odkrývá neznámé přírodní skvosty.

Článek

Obyvatelé vesnice Phong Nha věděli o existenci jeskyně Son Doong už od počátku 90. let minulého století. Samozřejmě netušili nic o její velikosti. Jednak proto, že vnitřek není zcela jednoduše přístupný a zadruhé proto, že jim hlasitý ruch, který vytváří jeskyní protékající řeka, naháněl strach. A tak s objevem jeskyně a její ohromující rozlohy přišli až britští odborníci v dubnu 2009.

Foto: Profimedia.cz

Vnitřek jeskyně Son Doong připomíná dějiště fantasy románu.

Son Doong leží v národním parku Phong Nka-Ke Bang, který je o roku 2003 na seznamu UNESCO. Vnitřek jeskyně je prorostlý džunglí, teče tu řeka i vodopád, v jehož blízkosti se daří rostlinám, o jejichž existenci donedávna vědci neměli ani tušení.

Foto: Profimedia.cz

Okolo vodopádu vědci objevili unikátní flóru.

Jeskyně Son Doong je zkrátka jakýmsi samostatným světem fungujícím ve vlastním rytmu a podle vlastních pravidel. To se ale brzy trochu změní. Začátkem letošního srpna sem pronikla první turistická výprava se členy z USA, Austrálie, Ruska a Norska. Příští rok budou dobrodruhy následovat další odvážlivci.

Unikátní cesta do hlubin Země

Společnost Oxalis nabízí na rok 2014 celkem 220 míst pro ty, které láká poznat dlouhá léta utajené krásy aktuálně největší objevené jeskyně světa. V každé výpravě bude maximálně osm turistů. Túru je možné si rezervovat přes webové stránky společnosti.

V ceně 3000 dolarů (více než 58 tisíc korun) budou mimo jiné zahrnuté dvě noci v hotelu — jedna na začátku a druhá na konci túry — plus pět nocí v kempu na dně jeskyně. Dále bude mít za tento poplatek turista zajištěné občerstvení, odborný výklad vietnamského průvodce v angličtině, výbavu potřebnou k sestupu do jeskyně i nosiče na jídlo a nutné vybavení.

Foto: Profimedia.cz

Dechberoucí monumentální prostory gigantické jeskyně.

Jeskyně Son Doong podle odborníků vznikla před dvěma až pěti milióny let. Šířka této obří podzemní říše dosahuje místy více než 200 metrů, výška se šplhá až ke 150 metrům. Délka jeskyně se pohybuje okolo devíti kilometrů. Pražské Václavské náměstí by se sem se svojí délkou 682 metrů tedy pohodlně vešlo třináctkrát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám