Hlavní obsah

Nejúchvatnější krásy finské přírody pětkrát jinak

Novinky, Klára Fischleinová

Finsko patřící mezi chladné státy Skandinávie mění během ročních období své barvy jako chameleon. V jakémkoliv z nich stojí za návštěvu. Každá tvář místní přírody je více či méně odlišná, všechny hýří barvami a osobitostí.

Foto: VisitFinland.com

Národní park Oulanka ve sněhových závějích.

Článek

Pohled jako z hloubi fantazie — Utö, nejjižnější obydlený ostrov Finska leží ve slaných vodách Baltského moře. Ostrůvek je turisticky populární na jaře, kdy se místní příroda probouzí k životu, i na podzim, kdy se naopak ukládá k zimnímu spánku. Kromě toho sem ale návštěvníky vábí i mrazivé dny zimy. Tehdy tady totiž pobřeží přímo kouzlí. Je plné větších i menších hroud ledu, jím obalených kamenů a z mořské hladiny kolem stoupá pára. Výjev zkrátka jako ze snu.

Foto: VisitFinland.com

Ostrov Utö v lednu, kdy tu zima vytváří zvláštní obrazy.

Neobyčejným zážitkem je také výhled z hory Koli ve finské severní Karélii. Odsud je vidět do tisíců korun okolních stromů i na jezero Pielin, které inspirovalo k tvorbě hned několik umělců z období finského národního romantismu. Za zmínku stojí například Pekka Halonen a Eero Järnefelt. Výhled, který je tolik okouzlil, může zažít každý návštěvník tohoto místa.

Foto: VisitFinland.com

Zářijový pohled na Národní park Koli.

Oblast severní Karélie veskrze působí pohádkově především na podzim. Oranžovo-červené listí na stromech a jeho odraz ve vodní hladině přilehlého jezera nabízí okolí vesnice Kuusamo. A to dokonce blízko silnice, takže pohodlnější cestovatelé se tu rozhodně neunaví.

Foto: VisitFinland.com

Říjen v blízkosti vesnice Kuusamo v severní Karélii.

Další turisticky atraktivní zastávkou Finska je vyhlášený Národní park Riisitunturi uprostřed zimy a mrazu. Tehdy totiž zasněžená krajina začne vytvářet nevídané přírodní kulisy. Ze stromů se tvoří sněhuláci a bílé závěje se třpytí v teplém slunečním svitu.

Foto: VisitFinland.com

Teplota -30 stupňů Celsia čaruje ve finském Národním parku Riisitunturi.

Trávit léto na plážovém lehátku u moře už může někomu připadat prvoplánové. Idylickou variantou je pak třeba právě cesta do finského Národního parku Repovesi. Nocovat tu lze ve spacáku a stanu, stezek k výletům tu je bezpočet. Na své si tu přijdou navíc i horolezci, kteří si zdejší dokonalý rozhled po zdolání skály zaslouženě vychutnají o to více.

Foto: VisitFinland.com

Pohodová dovolená v Národním parku Repovesi ve Finsku.

Výběr pěti "nej" finských přírodních krás dokazuje, že při volbě správného místa, ročního období a denního času, kdy turista ono místo navštíví, vznikají v této severské krajině až netušené variace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám