Hlavní obsah

Nejstrmější železnice světa připomíná horskou dráhu

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úchvatné prostředí australských Modrých hor si turisté nemusejí prohlížet jen s batohem na zádech a bolavýma nohama. Zdejší park Scenic World nabízí jedinečné výhledy do okolí, a to včetně divokých zážitků. Projet se tu cestovatelé mohou třeba na nejstrmější železnici světa.

BEZ KOMENTÁŘE: Při jízdě na tak strmé železnici někteří turisté vnímají více adrenalin než půvab okolní přírody

 
Článek

Australské Modré hory jsou pro své šikovné umístění velmi oblíbeným cílem turistů. Rozprostírají se totiž jen asi 100 kilometrů od Sydney, často sem tedy lidé podnikají jednodenní výlety z města. Svůj název hory dostaly kvůli modravému nádechu, který v teplejších dnech způsobuje pravděpodobně odpařování oleje z eukalyptu, jemuž se tu velmi daří.

Půvab Modrých hor ale tkví také ve zvláštních pískovcových útvarech, jezerech, vodopádech i hustě zalesněných plochách. Za vše mluví už jen to, že je zdejší krajina zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Vodopád, jehož název v překladu znamená Svatební závoj.

Koho příroda Modrých hor láká k bližšímu poznání, jistě nebude zklamán návštěvou parku Scenic World, který nabízí čtyři atrakce. Díky nim si návštěvníci těchto končin užijí pobyt ještě zábavnějším způsobem. Snad nejvyhlášenějším lákadlem je Scenic Railway, železnice, která jezdí na svahu o sklonu až 52 stupňů. Tím je tou nejstrmější železnicí na světě, na níž se ve vagónech vozí turisté do hlubin hor a lesů.

Jízda na místy dobrodružně nakloněné železnici je podobným zážitkem jako návštěva horské dráhy. Železnice byla letos zrekonstruovaná, takže cestujícím poskytuje výrazně větší komfort než dříve. Původně totiž vůbec pro převoz lidí určena nebyla. Mezi lety 1928 a 1945 se tu převáželo uhlí. Jen o víkendech se po železnici vozili pasažéři. Ještě nedávno vzhled vagónů naháněl spíš strach, než aby povzbuzoval k nástupu.

Foto: Archiv parku Scenic World

Po rekonstrukci je železnice k nepoznání ve srovnání s tou předchozí.

Kdo by se obával vratké konstrukce nebo špinavých vagónů, jejichž drátěný strop jakoby se každou chvíli chystal propadnout, po letošní rekonstrukci atrakce už nemusí. Železnice se proměnila a až k nepoznání zmodernizovala. Přírodní scenérie, které ji obklopují, ale zůstávají stejné. A tak se stále dalším a dalším početným turistickým skupinám nabízí ty nejúchvatnější pohledy do nitra Modrých hor.

Něco navíc

V parku Scenic World mohou všichni, kteří se nebojí výšek, navštívit také lanovku. Z její kabiny se pak na přírodní nádhery Modrých hor mohou cestovatelé podívat kolem dokola z výšky 270 metrů. Vidět je třeba skalní útvar Tři sestry nebo údolí Jamison.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám