Hlavní obsah

Nejstarší slovenská sauna z roku 1919 opět vítá návštěvníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejstarší saunu na území tehdejšího Československa postavil Michal Demo v roce 1919 ve slovenské obci Šumiac v okresu Brezno. Dlouhá léta chátrala, ale podařilo se ji zachránit a dnes slouží jako muzeum.

Foto: Region Horehroní

Nejstarší sauna na území někdejšího Československa vznikla v roce 1919.

Článek

Rekonstrukce vyšla na téměř 10 tisíc eur (245 tisíc korun). Sauna byla postavena po vzoru ruské parní sauny. V průběhu první světové války padl Demo do ruského zajetí.

„V roce 1917 se vrátil na Slovensko. Na začátku Šumiacké doliny postavil dům, mlýn a parní saunu. Budova byla původně dřevěná, ale v 60. letech ji přestavěli na zděnou,“ řekla deníku Nový čas Petra Ridzoňová Hlásniková z oblastní organizace cestovního ruchu Region Horehroní.

Původní sauna bude sloužit jako muzeum, ale nedaleko ní vyroste nová funkční sauna. „Šumiacka sauna je exkluzivní místo, protože nikde jinde na Slovensku podobná zajímavost není. Obec je tím jedinečná,“ uvedla starostka obce Jarmila Gordanová.

Místní volali saunu „kupieľka“, protože sloužila jako koupelna. Chodili se do ní koupat většinou v sobotu, aby byli čistí na nedělní bohoslužbu. Demova „kupieľka“ byla tehdy jediným místem v obci, kde byla teplá voda. Byla otevřená všem, podmínkou bylo přinést si vlastní dřevo na topení.

V Tatrách se bude platit dobrovolné vstupné

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám