Hlavní obsah

Nejstarší česká čistírna odpadních vod z ptačího pohledu

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, zel

Původně hrozilo její zboření, ale nenašly se potřebné finance. Dnes patří čistírna odpadních vod v Praze-Bubenči mezi národní kulturní památky a byla vůbec první čistírnou u nás. I když by ve svých sto letech pražskou kanalizaci už nevyčistila, stále jsou zde k vidění plně funkční dobové stroje. Prohlédněte si unikátní architektonický skvost z ptačí perspektivy.

Podívejte se na nejstarší českou čistírnu odpadních vod z ptačího pohleduVideo: Novinky

 
Článek

Stavba bubenečské čistírny začala v roce 1901 a trvala pět let. Jejím hlavním architektem byl Brit William Heerlein Lindley, který se podílel na podobných pracích ve Varšavě a ve Frankfurtu nad Mohanem.

Svoji funkci nepřetržitě plnila až do roku 1967, kdy ji nahradila modernější čistírna na Císařském ostrově.

Foto: Novinky

Uvnitř čistírny se zachovaly přístroje, které zde fungovaly až do roku 1967.

Dnes slouží především turistům a filmařům. Natáčel se zde například film Mission Impossible: Ghost protocol s Tomem Cruisem nebo český seriál Neviditelní.

Velká část vybavení se podařila zachovat plně funkční a v původní kondici. „Čtyřikrát do roka spouštíme návštěvníkům parní stroje, všechny jsou udržovány v téměř perfektním stavu,“ upřesnila zástupkyně ředitele správy budovy Martina Lepin.

Prohlédnout si čistírnu mohou návštěvníci celoročně. Součástí trasy je i prohlídka podzemních prostor a historické odtokové stoky. „Oblíbené jsou také výstupy na ventilační komín čistírny, kterým se následně návštěvníci mohou po laně spustit zase zpátky do budovy,“ doplňuje Lepin.

V areálu budovy je k dispozici také kavárna, kterou si zájemci mohou pronajmout na soukromé akce.

Foto: Novinky

Dnes je čistírna otevřena veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám