Hlavní obsah

Nejslavnější islandský kaňon se dočasně uzavře turistům

Novinky, mšv

Na Islandu už nějakou dobu bojují s nekontrolovatelným nárůstem turistů. Teď se úřady rozhodly kvůli obavám z poškození uzavřít zřejmě neslavnější kaňon v zemi Fjaðrárgljúfur Jedná se však o dočasné opatření, které by mělo platit pouze do června, napsal server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Kaňon Fjaðrárgljúfur se těší v posledních letech nebývalému zájmu.

Článek

Hlavními důvody jsou enviromentální škody způsobené nárůstem turistů, kteří pitoreskní kaňon navštěvují. Fjaðrárgljúfur byl krátce uzavřen i v roce 2018 kvůli údržbě.

Podle ředitelky národní turistické centrály Visit Iceland Ingy Hlin Palsdottirové se kaňon uzavře i kvůli bezpečnosti. „Je to přírodní úkaz, který nezamýšlel, že bude populární. Potřebujeme kolem vybudovat lepší infrastrukturu, aby mohli lidé dorazit v kteroukoli část roku, jde hlavně o cesty. Uzavírka není proto jen z enviromentálních důvodů, ale i z bezpečnostních,“ vysvětlila.

K uzavření bylo vybráno právě jaro, kdy je počasí na Islandu nevyzpytatelné. Taje totiž sníh a vše je tudíž mnohem víc vlhké a zablácené, což může na takových místech, jako je Fjaðrárgljúfur, vést ke komplikacím.

„Tahle část země si zkrátka nedokáže poradit s tolika lidmi. Musíme si ujasnit, zda tam chceme postavit vyhlídkové plošiny, zavést vstupné, nebo prostě oblast na pár měsíců uzavřít, aby se zotavila,“ uvedl majitelka turistické agentury Pink Iceland Hannes Sasi Palssonová.

Turistů stále přibývá

Kaňon je podle CNN populární hned z několika důvodů. Je to samozřejmě kvůli tomu, jak vypadá — obzvlášť oblíbený je u fotografů. Dalším důvodem může být také fakt, že kanadský zpěvák Justin Bieber u Fjaðrárgljúfuru točil několik scén pro videoklip k jedné ze svých písní. To může působit zejména na mladší turisty.

Podstatné je ale hlavně to, že počet lidí mířících na Island je rok od roku vyšší. Roční návštěvnost se pohybuje kolem 2,2 milionu turistů, při čemž v zemi žije jen přes 300 000 obyvatel. Fjaðrárgljúfur je také relativně dobře dostupný, leží poměrně nedaleko nejjižnější islandské vesnice Vík í Mýrdal — cestou je i slavná černá pláž.

Reklama

Výběr článků

Načítám