Hlavní obsah

Nejosamělejší dům světa stojí na islandském ostrůvku. Obklopují ho záhady

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přezdívá se mu nejosamělejší dům světa. Nenápadná a poměrně drobná stavba stojí na pustém islandském ostrůvku Elliðaey a obklopuje ji množství záhad. Někteří lidé věří, že domek vybudoval jakýsi výstřední miliardář pro případ, že by svět zasáhla zombie apokalypsa. Realita je ovšem mnohem prozaičtější.

Foto: Profimedia.cz

Ostrůvek je už 90 let neobydlený.

Článek

Domek na ostrůvku při jižním pobřeží Islandu byl ve skutečnosti postaven loveckou asociací jako základna pro odchyt papuchalků, ptáků, kteří se živí rybami, a tak se mnohde stali nevítanými. Vzhledem ke svému umístění stavba nedisponuje elektřinou ani tekoucí vodou — nemá totiž ani potrubí. Na druhou stranu tu však nechybí sauna, píše server Mirror.

Přestože domek na ostrově není žádnou novinkou, v nedávné době se dostal do hledáčku veřejnosti díky fotografiím, které obletěly sociální sítě. Spolu s nimi se vyrojilo také množství staronových teorií o tom, k jakému účelu byl dům na tak opuštěném místě postaven. Ta patrně nejzajímavější uvádí, že majitelem domu byl výstřední miliardář, který chtěl na Elliðaey přesídlit v případě zombie apokalypsy.

Další teorie předpokládala, že se jedná o příbytek nějakého poustevníka. Podle jiných mýtů islandská vláda věnovala ostrov slavné rodačce, zpěvačce Björk. I tato teorie však byla později vyvrácena.

Opuštěný už 90 let

Ostrov Elliðaey, jenž patří k souostroví Vestmannaeyjar, je nyní sice kompletně neobydlený, ale ještě před 300 lety tomu tak nebylo. Žilo na něm pět rodin, které se živily lovem ryb, papuchalků a chovem dobytka. Poslední obyvatelé odsud odešli teprve ve 30. letech minulého století a od té doby ostrov zeje prázdnotou.

Dnes je Elliðaey mimo jiné chráněnou přírodní rezervací. A legendy, které ho obestírají, z něj dělají také žádanou a neotřelou turistickou destinaci. Několik společností nabízí i jednodenní výlety, během kterých mohou návštěvníci ostrůvek prozkoumat.

Island pustí do země evropské turisty, kteří už prodělali covid-19

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám