Hlavní obsah

Nejkrásnější vánoční trhy jsou v Budapešti

Novinky, mšv

Chcete ještě před koncem roku na poslední chvíli někam odletět? Pak byste se měli zaměřit na Budapešť. Tamní vánoční trhy jsou totiž ty nejkrásnější v Evropě. Alespoň podle výsledků ankety vyhlášené portálem Best European Destinations, který maďarské hlavní město letos zvolil i nejlepší evropskou destinací.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní trhy v Budapešti najdete před bazilikou sv. Štěpána.

Článek

Budapešť vystřídala na první pozici chorvatský Záhřeb, který titul obdržel již třikrát v řadě a podle pravidel byl tak letos vyřazen. Hlavní město Maďarska je celoročně přívětivou destinací jednak blízkostí, ale i cenově. V době adventu a Vánoc se uličky historického centra rozzáří tisícovkou světel, koná se tu i největší 3D světelná show v Evropě.

Hlavní tržiště naleznete před bazilikou sv. Štěpána, která jim poskytuje monumentální historickou kulisu. Podle serveru Best European Destination jsou trhy v Budapešti i nejvíce přátelské k životnímu prostředí, protože všechny zbytky jsou recyklovány a třeba s jednorázovým nádobím se na nich vůbec nesetkáte.

Druhou příčku si připsala Vídeň, která je, co se týče vánočních trhů, klasikou nejen pro Čechy. Třetí je polský Gdaňsk, čtvrtý Brusel a první pětku uzavírá Montbéliard ve Francii.

Žádnému městu nesluší Vánoce více než Praze, píše CNN

Cestování

Server vyhlásil celkem dvacet nejlepších trhů, v žebříčku se umístila i Praha. Skončila na dvanácté příčce. Zahraniční servery nicméně tržiště na Staroměstském náměstí hodnotí jako jedno z nejkrásnějších na světě, CNN před pár lety napsala, že žádnému městu nesluší Vánoce tolik jako Praze. Do žebříčku to dotáhla i Bratislava, která skončila předposlední.

Do hlasování o nejhezčí evropské trhy se zapojilo více než 280 tisíc lidí.

Nejkrásnější vánoční trhy v Evropě:
1. Budapešť, Maďarsko
2. Vídeň, Rakousko
3. Gdaňsk, Polsko
4. Brusel, Belgie
5. Montbéliard, Francie
6. Basilej, Švýcarsko
7. Mety, Francie
8. Kluž, Rumunsko
9. Valkenburg, Nizozemsko
10. Novi Sad, Srbsko
11. Trevír, Německo
12. Praha, Česká republika
13. Govone, Itálie
14. Winchester, Velká Británie
15. Amiens, Francie
16. Rothenburg ob der Tauber, Německo
17. Kolín, Německo
18. Lipsko, Německo
19. Bratislava, Slovensko
20. Bath, Velká Británie
Zdroj: Best European Destinations

Reklama

Výběr článků

Načítám