Hlavní obsah

Nejen Nový Zéland. Na hobity láká také Arménie

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci Pána prstenů se už nemusejí táhnout přes půl zeměkoule na Nový Zéland. Slavný Hobitín totiž naleznou také v Arménii, kde pohádkovou vesničku vybudoval jeden Tolkienův fanoušek. Zájemci se mohou v ikonických norách ubytovat a strávit noc jako některý z jejich oblíbených hrdinů, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V arménském hotelu si budete připadat jako ve StředozemiVideo: Reuters

 
Článek

Hobití vesnička Cozy House se nachází v horském pásmu Kavkazu. Je útočištěm pro turisty, a především fanoušky knižní a filmové ságy.

Její majitel Edgar Gulanyan ji otevřel teprve vloni. Návštěvníci v ní naleznou celkem šest domečků, v nichž se může ubytovat až 16 lidí. Navzdory tomu, že hobití nory byly v předloze přizpůsobeny svým nevelkým obyvatelům, stísněného prostoru se hosté obávat nemusejí. Stropy jsou 2,5 metru vysoké.

Nejsou přesnou kopií

„Napadlo mě je postavit při sledování filmu Hobit. Došlo nám, že takové domečky můžeme také vybudovat a místo zatraktivnit pro turisty,“ tvrdí Gulanyan. „Celý projekt a design jsme si ale přizpůsobili. Dokonce i nábytek uvnitř domků jsme si vyrobili sami,“ dodal majitel.

Fanoušek Tolkiena si v Orlických horách postavil Hobitín

Cestování

Cena za ubytování se sice pohybuje nad obvyklým lokálním průměrem — platí se kolem 25 tisíc až 40 tisíc arménských dramů (1190 až 1900 korun) za noc — návštěvníky to ovšem neodrazuje. Domky jsou už plně zamluvené na celé léto. „Jsem unesen tím, jak je tohle místo unikátní. Nic nekopíruje, je do něj vložena fantazie a množství práce,“ řekl jeden z návštěvníků Movses Khachatryan.

Originální Hobitín se nachází na Severním ostrově Nového Zélandu. Jde o kulisy, které byly postaveny právě kvůli natáčení filmové adaptace Pána prstenů. Záhy se staly vyhledávanou turistickou atrakcí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám