Hlavní obsah

Nechcete se u moře tlačit jako sardinky? Vyrazte v létě jinam

Po náročných pandemických letech si konečně můžeme dopřát zahraniční dovolenou, jak se patří. Cestovní kanceláře si mnou ruce, i sváteční turisté už oprašují kufry a kontrolují gumy u plavek. Brzy to totiž vypukne. Kdo se nechce prodírat davy, evropským plážím u moře se v létě vyhne obloukem. Alternativou je středomořská romantika v podání jezer, lesů a hor. Italský region Garda Trentino má pro každého něco.

Foto: Profimedia.cz

Zřícenina hradu Arco je dominantou regionu

Článek

Podobné dilema, jako v ikonickém českém filmu Slavnosti sněženek, při výběru dovolené zažívají tisíce párů či rodin. Místo kance se šípkovou, nebo se zelím však před dovolenou bývá zásadní otázkou: k vodě, nebo na hory? A když se u větší skupiny přidá ještě varianta do města, nebo na venkov, je vymalováno.

Foto: Profimedia.cz

Dynamický západ slunce nad Torbole

Naštěstí ne vždy je třeba dělat kompromisy. Region Garda, nacházející se zhruba na půl cesty mezi Milánem a Benátkami, se honosí rozmanitostí, která může uspokojit turisty všech typů. Milovníci koupání, vodních sportů a romantiky zakotví u jezer Garda, Tenno, Toblino, Ledro či Lamar. Tyrkysové vody obklopené zelenými lesy jsou prý tak návykové, že po moři ani nevzdechnete.

Pěší trasy všech obtížností

Češi jsou světoznámý národ turistů, takže zajímavá pro ně je i skutečnost, že region nabízí více než 1000 kilometrů tras na treky. Začít můžete u již zmíněných jezer a jste-li fyzicky zdatní, můžete vystoupat až do pohoří Dolomiti di Brenta, které je na seznamu UNESCO.

Nejste-li zrovna vrcholoví sportovci, nezoufejte. V regionu najdete trasy všemožných délek a náročností terénu. Letos na jaře pak byla otevřena nová trasa v oblasti Monte Corno. A kdo se rád kochá z výšky bez vynaložení přílišné námahy, může se svézt novou panoramatickou lanovkou Bastione v půvabném městečku Riva del Garda.

Foto: Profimedia.cz

Riva del Garda

Na své si pak přijdou i sportovci a milovníci adrenalinu. Oblast nabízí ideální podmínky pro horská kola, pro náročnější trasy ideálně v elektrické verzi. Můžete tam vyzkoušet i dobrodružné ferraty, horolezectví, canyoning a wakeboarding.

Sladké nicnedělání

Dovolená není jen o aktivitách, ale také o příjemném nicnedělání u něčeho dobrého na zub. Kuchyně Gardy Trentina hojně využívá kvalitní regionální produkty, jako jsou švestky, ořechy, jedlé kaštany, lanýže a šafrán. Samozřejmě nemohou chybět mořské ryby, a protože se jedná o Itálii, tak ani víno a olivový olej.

Foto: Profimedia.cz

Strada della Forra, tedy Silnice roklí, je pro milovníky řízení ikonou.

Pokud se rozhodnete vyrazit do oblasti, těšit se můžete už na samotnou cestu. Jízda po Strada della Forra, úzké strmé silnici u jezera Garda, je totiž označována za vůbec nejscéničtější na světě. Pak už si zbývá jen vybrat, kde si vychutnáte sklenku oblíbeného Vino Santo nebo Spumante Trentodoc - u jezera, na horách nebo na hradě? Špatného rozhodnutí není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám