Hlavní obsah

Národní park České Švýcarsko má v Děčíně své nádraží

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značkou Nádraží národního parku České Švýcarsko se od pátku chlubí hlavní nádraží v Děčíně. Získalo novou výzdobu i nápisy. Po vzoru německého Národního parku Saské Švýcarsko má přilákat do oblasti více turistů, kteří dorazí vlakem. V budoucnu by v okolí parku měla přibýt i další podobná nádraží.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Děčínské nádraží již zdobí nápis Nádraží národního parku.

Článek

V první etapě byly do nádražní budovy instalovány velkoformátové fotografie Českého Švýcarska a mapa regionu. Postupně budou přibývat další interiérové i exteriérové prvky, které návštěvníkům Českého Švýcarska přiblíží jeho jedinečnost.

Pro tuzemské i zahraniční návštěvníky přijíždějící vlakem je právě památkově chráněné děčínské hlavní nádraží místem, kde získávají první dojmy z regionu. „Nádraží, které klenoty okolí odráží, jistě přispěje k lepší propagaci a k šíření pozitivního obrazu našeho regionu,“ řekl předseda správní rady obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Zbyněk Linhart.

V plánu jsou i další města

„Myslím, že je to velká propagace regionu, je to úplně špičková myšlenka, která by mohla být inspirativní i pro jiné oblasti v České republice. Jsem rád, že jsme první a že jsme navázali na kolegy v Saském Švýcarsku, kteří mají taková nádraží již dvě,“ řekl Právu ředitel Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

Správa parku by projektem ráda oslovila turisty s tím, že je možné využívat alternativní dopravu, tedy vlaková spojení. „Doufám, že budou přibývat i další nádraží. V pokročilém stadiu příprav je Krásná Lípa, pak třeba i další. Hezkým cílem by bylo, kdyby kolem parku fungovala nějaká dráha národního parku, kde by lidi mohli jezdit kolem dokola a dělat si výlety z nádraží,“ dodal Benda.

V posledních letech je na Děčínsku stále vyhledávanějším turistickým cílem nejen České Švýcarsko, ale i okolí Labského kaňonu, Tiské stěny a Děčínský Sněžník. Dráha národního parku již propojuje České a Saské Švýcarsko, přičemž na saské straně již vznikla dvě nádraží národního parku, v Bad Schandau a Sebnitzu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám