Hlavní obsah

Nahota, která není vidět aneb Umělkyně na cestách

Novinky, mšv

Australská umělkyně Orly Fayaová spojuje lidi s přírodou. Metaforicky i doslova. Jejím oborem je totiž bodypainting a focení. Při svých cestách napříč světem proto svoje nahé figuranty nejprve namaluje a poté je nechá splynout s pozadím - třeba s deštným pralesem, mořem nebo záplavou květin. Na první pohled si modelů mnohdy ani nejde všimnout.

Foto: Profimedia.cz

Spojení s přírodou - o to v projektu australské umělkyně kráčí.

Článek

Zálibu v malování těl našla Australanka už někdy před šesti lety a od té doby cestuje po světě, oslovuje lidi a jejich tělo využívá jako plátno. Jelikož Fayaová miluje přírodu, nechává modely a modelky splynout právě s ní, ať už v přeneseném slova smyslu, nebo i v tom doslovném.

Kromě umělkyně se považuje také za léčitelku a svým způsobem pomáhá lidem najít spojení se zemí. Na jejich fotografiích je například líbající se pár, co splývá se stromy v pozadí, nebo pár, který dokonale mizí v moři.

Foto: Profimedia.cz

Někdo jsou lidé na první pohled téměř neviditelní.

Na místě Australanka nikdy nezůstává dlouho. Ačkoli za svou základnu považuje právě rodnou zemi, v pohybu je už od svých 18 let. „Fotila jsem a malovala zhruba v sedmi zemích, ale v budoucnu jich rozhodně přibude. Jen letos jsem dostala pozvání do Brazílie, Zambie, USA či na Nový Zéland,“ řekla Fayaová pro portál Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Figuranti bývají většinou úplně nazí.

Foto: Profimedia.cz

Takto výsledná fotografie vzniká.

Podle umělkyně lidé tento druh umění vyhledávají, protože jim to do jisté míry pomáhá najít sama sebe, spojit se s přírodou. „Mají k tomu mnoho důvodů - tráví spoustu času v budovách, městech, tak chtějí uzdravit svá těla. Já osobně jsem raději za celý proces tvoření než za výsledek. Je to pro mne určitý druh léčby skrze zranitelnost, důvěru a krásu okolí,“ dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám