Hlavní obsah

Nad Rýnem zní opět klasická hudba

Právo, Bohuslav Borovička

Podzim nad Rýnem se tradičně nese ve znamení hudby. Ten, kdo si opravdu pospíší, může ještě stihnout již čtvrtý ročník festivalu Kölsche Musik Nacht (Kolínská hudební noc).

Foto: Foto Rhein/Sieg/Ahr, Právo

Busta Ludwiga van Beethovena

Článek

Centrum Kolína rozezní melodie z 25 pódií širokým hudebním spektrem od jazzu přes vážnou hudbu až po romantické melodie. Vstupenka na celou akci i závěrečnou party stojí 15 eur.

Pokračovat pak můžete v nedalekém Bonnu, kde je babí léto také ve znamení hudby. Na počest svého nejslavnějšího rodáka město pravidelně pořádá hudební festival Beethovenfest. Od 29. srpna do 28. září se koná na 24 koncertních místech v Bonnu a okolí na šest desítek vystoupení okořeněných bohatým doprovodným programem v podobě výstav, promluv, autorských čtení, workshopů i filmových promítání.

Téma letošního festivalu je vztah mezi Sílou hudby a Hudbou síly. Organizátoři projektu si kladou za cíl prozkoumat Beethovenův odkaz ideologickým hnutím i celkovou zpronevěru a opomíjení skladatelů a jejich tvorby v průběhu 20. století. Letošní Beethovenfest vzdává hold pronásledovaným skladatelům, jejichž hudba pochází mimo jiné i z Terezína, a dílům, která přišla na svět v dobách exilu a nepokojů.

:.Rodný dům nejslavnějšího z bonnských rodáků, Ludwiga van Beethovena.foto: Právo/Foto Rhein/Sieg/Ahr

Program je ke stažení na www.beethovenfest.com, ceny vstupenek se pohybují od 11 do 125 eur, studenti a senioři mají nárok na 50 % slevu. Výhodné cestovatelské balíčky zahrnující ubytování, dopravu po Bonnu a okolí i vstupenky na některá představení zajišťuje místní turistická kancelář.

Výstava Řím a Barbaři v Bonnu

Do 7. prosince 2008 bude v Umělecké a výstavní síni v Bonnu k vidění výstava Řím a Barbaři s podtitulem Evropa v období Stěhování národů pořádaná ve spolupráci s Palazzo Grassi v Benátkách a Francouzskou školou v Římě.

Vystavované exponáty přibližují období stěhování národů, které je jednou z nejvýznamnějších epizod historie Evropy a výstižně ho charakterizují slova Svatého Jeronýma: „Římský svět je na pokraji úpadku“. Pořadatelé dokázali, díky ochotě ostatních evropských muzeí a galerií, shromáždit přibližně 1000 kusů šperků, zbraní, mincí a dalších předmětů.

Střet dvou protivníků, ale i vzájemná inspirace, to jsou dvě hlavní témata provázející výstavu. Velké stěhování národů s sebou přineslo zkázu Západořímské říše, velké změny, ale i rozkvět nových raně středověkých států a římsko-barbarské kultury. Na výstavě Řím a Barbaři nyní můžete vidět artefakty dokumentující průběh tohoto bouřlivého období.

Reklama

Související články

Jak cestovat s dětmi a nezbláznit se z toho

Stalo se vám o prázdninách, že jste vyrazili na dovolenou s dětmi a dopadlo to rodinnou katastrofou? Kolikrát jste pak v hotelu nebo na procházce kolem památek...

Brno čeká zítra bienálová noc

Moravská galerie pořádá zítra Brněnskou bienálovou noc, která divákům umožňuje volný vstup na 23. mezinárodní bienále grafického designu, a to od 19. do 24....

Výběr článků

Načítám