Hlavní obsah

Nad opuštěným letištěm ve Španělsku poletují už jen ptáci

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hluboce zadlužené letiště Ciudad Real ve Španělsku shání kupce. Je na prodej za sto tisíc eur, i když jeho výstavba se vyšplhala na více než miliardu eur. Cestovat tudy měli turisté především na andaluské pobřeží, do Madridu či Sevilly. Letiště místo toho už dlouho zeje prázdnotou.

BEZ KOMENTÁŘE: Letiště Ciudad Real Central je ve dražbě

 
Článek

Letiště Ciudad Real, umístěné asi 100 kilometrů od španělského Madridu, bylo otevřeno v roce 2009. Nikdy nebylo zvlášť frekventované. Létalo se odsud například na Kanárské ostrovy, Mallorku či do Londýna. Aerolinky se z letiště ale postupně stáhly a od konce roku 2011 zdejší prostory využívala sem tam už jen soukromá letadla.

Ten, kdo by chtěl za 100 tisíc eur letiště koupit, bude ovšem muset uhradit zároveň i jeho neporovnatelně vyšší dluh, který činí asi 529 miliónů eur. Předností letiště je čtyři kilometry dlouhá ranvej, na níž mohou přistát i letouny těch největších rozměrů.

Při stavbě Ciudad Real se počítalo s tím, že tudy ročně projde několik miliónů cestujících. Reálně ale čísla dosahovala maximálně statisíců. Svému původnímu účelu už tak letiště neslouží přibližně dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám