Hlavní obsah

Na zámku lze vidět výstavu o minulosti Kunína, dříve Kunvaldu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvnická trasa na zámku v Kuníně na Novojičínsku se letos rozšířila o stálou výstavu ve třech pokojích Kunvald: v srdci Kravařska. Představuje bohatou minulost vesnice Kunína, která se do roku 1947 jmenovala Kunvald (německy Kunewald). Informoval o tom ve středu kastelán zámku Jaroslav Zezulčík.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Návštěvnická trasa na zámku v Kuníně na Novojičínsku se letos rozšířila o stálou výstavu ve třech pokojích Kunvald.

Článek

Rozhodující zásluhu na otevření expozice podle něj má kunínský rodák Heinrich Friedrich, který po mnoho let v německém Leimenu opečovával sbírky a předměty svých německých krajanů z Kunína a shromáždil a zpřístupnil je v tamním malém muzeu.

„Národopisná sbírka a dokumenty krajanům po desetiletí měly připomínat jejich rodnou vesnici a její výjimečnou a bohatou minulost. Celé krajanské muzeum bylo převezeno v loňském roce z Leimenu do Kunína a věnováno zdejší vesnici," uvedl Zezulčík.

Nechybí model vesnice

Ve sbírce je například prapor jezdců osením z Kunvaldu z roku 1921, který dokumentuje starý lidový zvyk, jenž se dodnes zachoval pouze v nedalekém Lukavci, dnešní části Fulneka. „Pozornost vzbuzují kroje nebo rozměrný obraz místního malíře Rudolfa Böhma, zobrazující kostel a zámek v Kuníně, významná je rovněž sbírka starých fotografií statků a obyvatelů Kunína nebo model vesnice vytvořený panem Heinrichem Friedrichem,” popsal Zezulčík.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Na snímku ze 14. srpna je kastelán Jaroslav Zezulčík u vystavených exponátů. Uprostřed je obraz Pohled na kostel a zámek od malíře Rudolfa Böhma.

Výstavu doplnily sbírky místních občanů či předměty zapůjčené místní farností. „Novojičínské muzeum zapůjčilo mimořádně vzácné kusy historického malovaného nábytku z Kravařska či historické kusy oděvních součástek," uvedl Zezulčík. Připomněl, že na kunínský zámek se již v minulých letech zásluhou Muzea Novojičínska navrátily ze zahraničí původní sbírky majitelů zámku, rodiny rytířů Bauerů, lantkrabat z Fürstenberka a Schindlerů z Kunewaldu.

Přepis deníku

Kastelán uvedl, že v současnosti se na zámku pracuje na českém překladu a zveřejnění dalšího dokumentu, který dokládá jeho přátelské a velmi rozsáhlé vztahy nejen se šlechtickými rodinami, ale i s krajany. Jde o přepis deníku posledního kunínského správce zámku a velkostatku popisující události května roku 1945 ve vesnici a rovněž přepis jeho rukopisné autobiografie.

„Vzácné dokumenty byly získány v Sasku-Anhaltsku od osmaosmdesátileté dcery správce Siglind Drostové, která zámek často navštěvuje. Pro zámek rovněž často píše vzpomínky na své dětství v Kunvaldu," uvedl Zezulčík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám