Hlavní obsah

Na vimperském zámku odkryli po 160 letech malovaný strop

Památkáři na zámku ve Vimperku odkryli po zhruba 160 letech malovaný záklopový strop v renesančním apartmánu horního zámku. Většina motivů na stropě ze 17. století je rozeznatelná. Návštěvníci ho spatří na nové prohlídkové trase od roku 2021. Strop památkáři znovu objevili v roce 1997, kdy byla vidět jen malá část. Informovala o tom mluvčí zámku Lucie Budirská.

Foto: archiv státního zámku Vimperk, ČTK

Památkáři na zámku ve Vimperku odkryli po zhruba 160 letech malovaný záklopový strop v renesančním apartmánu horního zámku. Většina motivů na stropě ze 17. století je rozeznatelná.

Článek

Zámek, který památkáři převzali v roce 2015, stále opravují. Stavební práce jsou nejrozsáhlejší za posledních 160 let. Obnova horního zámku bude stát přes 110 milionů korun, 85 procent je z evropských dotací. Na proměnu dolního zámku zažádali památkáři o několik desítek milionů korun ministerstvo kultury. Cílem je zrekonstruovat celý areál, uvedla již dříve mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Strop nechali na počátku 17. století vybudovat tehdejší majitelé zámku, Novohradští z Kolovrat. Spolu s dochovanou renesanční výmalbou měl zdobit obytné místnosti severovýchodního křídla. Naposledy ho tak podle kastelána vcelku viděli zřejmě zaměstnanci Schwarzenbergů, když strop opravovali po požáru horního zámku v roce 1857. I navzdory škodám po požáru lze většinu motivů stále rozeznat: rostliny, zvířata, postavy, města i hrady.

„Na stropě teď znovu objevujeme kouzelné motivy, například lasičku, jednorožce, hořící město, myslivce nebo volavku,“ řekl vimperský kastelán Vojtěch Brož. Teď strop památkáři ochrání textiliemi, zatímco se budou restaurovat výmalby na stěnách. V roce 2020 památkáři vyčistí a zrestaurují strop.

Foto: Profimedia.cz

Zámek ve Vimperku

Vimperský zámek vznikl v polovině 13. století jako strážní hrad nad Zlatou stezkou do Pasova. V 16. století se změnil v zámecké sídlo a na přelomu 16. a 17. století ho majitelé rozšířili o dolní zámek a zahrady. V roce 1947 se stal sídlem Jihočeských státních lesů, po roce 1989 spadal pod Národní park Šumava. Jeho součástí je od roku 1961 Muzeum Vimperska. Od roku 2010 je vimperský zámek národní kulturní památkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám