Hlavní obsah

Na vietnamském hřbitově si mrtví „žijí” ve velkém stylu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hřbitovy obvykle nebývají místem, které by přitahovalo zástupy nadšených turistů. Existují ale samozřejmě výjimky. Jednou takovou je i možná jedno z nejhonosnějších pohřebišť na světě, nacházející se ve vietnamské vesnici An Bang, kde se mrtví mají s nadsázkou mnohem lépe než sami živí obyvatelé. Místo je totiž tvořeno pestrobarevnými mauzolei a honosnými hrobkami.

Foto: Profimedia.cz

Výzdobu hrobek a mauzoleí vesničané berou velmi vážně.

Článek

Hřbitov, který leží nedaleko známého historického města Hue, sloužil v dávných dobách výhradně císařům. Běžně se mu přezdívá také Město duchů. Obyvatelé nepatrné rybářské vesničky An Bang se ovšem rozhodli, že budou ve zvelebování místa pokračovat i v 21. století.

Do výzdoby hrobů, krypt a mauzoleí pro své příbuzné jsou schopni investovat závratně astronomické částky. Rodiny někdy platí v přepočtu i přes 1,5 miliónu korun, píše portál Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Hřbitov byl původně místem posledního odpočinku císařů z Hue.

Foto: Profimedia.cz

Budování hrobek berou místní skoro jako životní poslání.

Ačkoli se Vietnam podle Daily Mailu řadí spíše mezi méně nábožensky založené země, za což může dlouhé setrvání v područí komunismu, vlivy buddhismu a konfucianismu přetrvaly a obzvláště pro venkovany je uctívání předků velmi vážnou věcí. „Je důležité, aby lidé ctili památku svých předků, a pokud se rodina o hrobku dobře stará, přináší to štěstí,“ řekl pro agenturu AFP jeden z vesnických rybářů Dang Thien, jehož rodinná hrobka má bezmála 400 metrů čtverečních.

Prostředky na financování stavby majestátních hrobek většinou získávají příbuzní vesničanů, kteří pracují v USA, příjmy ve Vietnamu totiž nejsou nijak vysoké a lidé by si jen stěží mohli dovolit takto honosná mauzolea.

Vyšší hrobka, lepší výhled

Zatímco císařské město Hue je pod ochranou organizace UNESCO, hřbitov u An Bangu na něm i přes svou vizuální podmanivost není. Je to z důvodu, aby vesničané mohli popustit uzdu své kreativitě.

Některá mauzolea dorůstají i šestimetrové výšky, zdobí je nejrůznější ornamenty nebo i dračí skulptury na střechách a jiné okrasné motivy. „Vyšší hrobky poskytují našim předkům lepší výhled,“ zdůvodňuje pompéznost staveb místní policista Hoang Khang.

Foto: Profimedia.cz

Hrobky zdobí ornamenty, ale třeba i dračí sochy.

Místní úřady se ovšem pokoušejí venkovany od rozšiřování hřbitova zrazovat. Orgány kvůli tomu v minulosti spustily i kampaň, která se ovšem nesetkala s úspěchem, podle nich se jedná o naprosté plýtvání penězi, které by se mohly použít mnohem užitečněji. Vesničané si ale svůj zvyk nenechají vymluvit, předci pro ně znamenají skutečně vše.

Reklama

Výběr článků

Načítám