Hlavní obsah

Na ústeckou šikmou věž povede venkovní schodiště

Cesta ke zpřístupnění unikátní šikmé věže gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie v centru Ústí nad Labem je otevřena. Město schválilo změnu územního plánu, která umožní stavbu nového venkovního schodiště z architektonické dílny Martina Rajniše přímo u hlavní lodě kostela. Věž by tak mohla být přístupná během čtyř až pěti let.

Foto: Profimedia.cz

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v centru Ústí nad Labem.

Článek

O zpřístupnění věže se stará Ústecká komunitní nadace, jde o dosud největší dobročinný projekt v její více než 20leté historii. „Schválení změny územního plánu je velmi důležitým krokem na cestě našeho projektu. Bez plánovaného venkovního schodiště by totiž nebylo technicky možné věž, která je jednou z nejšikmějších v Evropě, zpřístupnit,“ uvedla ředitelka Ústecké komunitní nadace Kateřina Valešová.

Tato nadace požádala o změnu územního plánu města již v roce 2018. Schválena byla zhruba před měsícem. „Je však třeba počítat s tím, že bude jeden až dva roky trvat, než změny tohoto dokumentu projdou plně legislativním procesem,“ upozornila Valešová.

Svatá Hora v Příbrami je nejen místem zázraků

Tipy na výlety

Na zpřístupnění šikmé věže přispělo dosud přes 50 dárců, kteří darovali téměř 1,2 milionu korun. Peníze Ústecká komunitní nadace vynaložila především na geodetické zaměření věže, odborné posudky a přípravu projektu, za kterým stojí renomovaná architektonická kancelář Huť architektury Martina Rajniše.

„Již pouze do konce letošního roku mají dárci jedinečnou možnost pořídit si některý ze sedmi schodů, kterým bychom dosáhli na kulaté číslo 50 prodaných schodů,“ doplnila Valešová. Každý z majitelů schodů, který přispěje částkou 25 tisíc korun, se může těšit na certifikát podepsaný architektem Martinem Rajnišem a jeho publikaci.

Spustí se i sbírka

Od začátku nového roku bude prodej schodů pozastaven do doby, než bude spuštěna konečná sbírka na rekonstrukci, což by mohlo být zhruba za dva roky. Mezitím bude muset nadace přepracovat rozpočet na zpřístupnění památky, protože se zvedly ceny stavebnin i dalších souvisejících položek. Původně měla přístavba stát okolo 12 až 15 milionů korun, podle Valešové se její cena může vyšplhat k 25 milionům.

Šikmá věž kostela Nanebevzetí Panny Marie se ve svých 60 metrech výšky odklání od osy o více než dva metry. Je nejšikmější věží v České republice i daleko za hranicemi okolních států. Ke svému handicapu přišla za druhé světové války, po zásahu leteckou pumou se naklonila a praskla. Při bombardování spadla původní schodišťová přístavba, kterou se na věž chodilo, ta nebyla při rekonstrukci obnovena. Dnes je možné se na věž dostat jen krkolomnou cestou přes podkroví chrámové lodě.

Relikviář sv. Maura je v nové expozici na hradě Bečov

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám