Hlavní obsah

Na tichomořském Vanuatu zažijete návrat v čase

Novinky, Radka Darebná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vanuatu je exotickým rájem, kde ještě nedávno žili kanibalové. Těch se však už obávat nemusíte a návštěvě tak prakticky nic nebrání. Vyrazit na Vanuatu je jako vrátit se v čase, i v dnešní moderní době žije na souostroví stále množství domorodců bez elektřiny a technologických vymožeností.

Foto: Radka Darebná

Domorodci žijí velmi jednoduše, ale k životu jim mnoho nechybí.

Článek

Vanuatu se skládá z 82 ostrovů a hlavním městem je Port Vila. V jeho centru najdete ještě všechny výdobytky civilizace od restaurací, obchodů se suvenýry přes kasina až po půjčovny aut. Jakmile z města odjedete a vydáte se objevovat krásy ostrova na vlastní pěst, poznáte úplně jiný rozměr.

Foto: Radka Darebná

Na Vanuatu se nemusíte jen poflakovat na pláži. I když ani tomu samozřejmě nic nebrání.

Foto: Radka Darebná

I takhle skromně vypadá nabídka na farmářském trhu. Můžete si být však jisti, že veškeré ovoce a zelenina jsou čerstvé.

Dále od města Port Vila žijí v malých vesničkách domorodci, kteří turisty vždy rádi vidí. Nadšeně mávají a lámanou angličtinou je vítají. Velmi populární jsou zde farmářské trhy, kde najdete lokální produkty – čerstvou zeleninu i ovoce a mořské plody za příznivé ceny.

Jednou z hlavních turistických atrakcí je pak krásná modrá laguna, kde se na laně přivázaném ke stromu můžete zhoupnout do průzračné vody a zaplavat si. Od hlavního města je vzdálena asi hodinu a půl jízdy autem.

Pro výstup dostanete požehnání

Na Vanuatu si udělejte výlet na některý z dalších ostrovů. Například Tanna, který je z Portu Vila vzdálený asi 50 minut letu. Jeho hlavní dominantou je aktivní sopka Mount Yasur. Výšlap na vulkán zabere asi 40 minut a těsně před ním zhlédnete takzvaný volcano dance. Při něm vám místní spoře odění domorodci zatančí a dají požehnání pro výstup.

Už při stoupání uslyšíte burácení vulkánu a ucítíte jemné chvění. Když není mlha, můžete na vrcholu spatřit rudý opar od lávy, kterou sopka čas od času chrlí.

Foto: Radka Darebná

Modrá laguna je jedním z hlavních turistických taháků.

Foto: Radka Darebná

Zážitkem je také výstup na aktivní vulkán.

Na ostrově se žije velmi prostě a všude je čisto. Nenajdete tu žádné odpadky, protože místní si přírody velmi váží a chovají se k ní, jak nejlépe mohou. Žijí v malých vesničkách, energii získávají nejčastěji pomocí solárních panelů. Když tedy nesvítí slunce, musejí vyčkávat. Koupají se v potoce nebo pod vodopády.

Děti si často hrají s nožem, což může vypadat nebezpečně, ale většina jich umí zacházet s obrovskou dýkou, aniž by poranily sebe nebo ostatní. A do školy nechodí.

Foto: Radka Darebná

Děti vám na fotografii vždy rády zapózují.

Při návštěvě vesnice vás místní uvítají tradičním bylinným nápojem kava, který ve větším množství funguje i jako přírodní sedativum – podává se ve skořápkách kokosových ořechů. Součástí rituálu je tanec domorodců ve slavnostních pestrobarevných oděvech.

Vanuatu v kostce

Hlavním městem souostroví je Port Vila. Měnou je vanuatský vatu, 10 vatů jsou zhruba dvě koruny.

Za turistické atrakce se platí, vstupné do modré laguny vyjde na 1000 vatů (asi 200 korun), za výstup na sopku je to 9700 vatů (necelých 2000 korun). Úplně levné není ani půjčení auta.

Co se týče očkování, doporučení se týká hlavně žloutenky typů A a B. Pro určité oblasti je dobré být naočkován i proti břišnímu tyfu.

Nezapomeňte si také zařídit pojištění a vzít si opalovací krém.

Ve vesnicích můžete zůstat, jak dlouho chcete, a pozorovat místní. I přesto, že mají domorodci velmi skromné podmínky pro život, na nic si nestěžují a vždy se usmívají. Možná i proto jsou obyvatelé Vanuatu považováni za jeden z nejšťastnějších národů na světě vůbec – ostrovní stát se pravidelně umisťuje na předních příčkách v takzvaném indexu štěstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám