Hlavní obsah

Na Šumavě už lze pozorovat jeleny i rysy

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní park Šumava otevřel jelení, rysí i vlčí výběhy. Během května a června zpřístupní všechna informační a turistická centra. Návštěvníci ale stále musejí dodržovat hygienická opatření kvůli koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pozorovat vlky mohou lidé od začátku května v návštěvnickém centru Srní. Turisté se už také dostanou do návštěvnického centra na Kvildě, kde mohou navštívit výběhy s rysy a z nové vyhlídky pozorovat jeleny. Zájem je obrovský. Jen během pěti dnů si tyto jedinečné zážitky nenechalo ujít osm set lidí. A to i přesto, že stále musejí dodržovat přísná koronavirová opatření.

Průvodci divočinou

„Lidé musí mít ochrannou roušku, neshlukovat se v hloučku, kde je více než deset lidí, a dodržovat předepsané dvoumetrové rozestupy,“ uvedl Jan Dvořák, mluvčí Národního parku Šumava, s tím, že výběhy jsou přístupné denně od půl deváté ráno do půl páté odpoledne.

Lidé mají u dovolených zájem o pozdější termíny

Koronavirus

Šumavská informační střediska, do jejichž interiérů se musí nainstalovat ochranné plexisklové zábrany, se budou otevírat postupně v průběhu tohoto měsíce a června. Hned u vstupu budou návštěvníkům k dispozici dezinfekce a jednorázové rukavice.

Od poloviny května spustí správci parku také registrační systém programu s názvem Průvodci divočinou. Během něj zažijí návštěvníci dobrodružné výpravy do nejodlehlejších šumavských koutů.

„Lidé mají možnost nahlédnout do domova vzácných divokých zvířat a rostlin, které jinak žijí svým životem bez přítomnosti člověka. Doprovází je vždy vyškolení šumavští průvodci,“ řekl mluvčí parku s tím, že výlety jsou pro osoby starší čtrnácti let. Části těchto vycházek jsou totiž vedeny mimo značené trasy a každý návštěvník musí před výpravou podepsat, že se účastní na vlastní nebezpečí.

Pohyb přes hranice

S návštěvou přeshraničního národního parku našich sousedů ale lidé zatím moc počítat nemohou.

Na celém území šumavského parku fungují v tuto chvíli pouze dva hraniční přechody, přes které je možné se za dodržení daných podmínek dostat na německou stranu. Je jím Železná Ruda-Alžbětín a Strážný. Přechod v jiných místech je stále zakázán.

Šumava bude čelit náporu turistů

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám