Hlavní obsah

Na Slovensku hrozí uzavření ferrat, lidé na nich zbytečně riskují

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje na množství zásahů na ferratách na Skalce u Kremnice, kde návštěvníci často zbytečně riskují. Záchranáři nevyloučili ani jejich uzavření.

BEZ KOMENTÁŘE: Turista krátce před pádem na ferratě ve Skalce u KremniceVideo: Slovenská Horská záchranná služba (HZS)

 
Článek

Záchranná služba důrazně vyzývá návštěvníky ferrat, aby zvážili své schopnosti a neuváženě nevystupovali ferratovými cestami, které jsou nad jejich síly.

„Vystavují tím sebe, ale i další osoby nacházející se na ferratě a zasahující záchranáře vysokému riziku úrazu nebo smrtelné nehody,“ uvedli záchranáři na svém webu.

„Pokud bude počet zásahů na ferratách stoupat, Horská záchranná služba bude nucena z důvodu ochrany života a zdraví návštěvníků horských oblastí podniknout právní kroky směřující ke snížení obtížnosti ferrat nebo k jejich uzavření pro širokou veřejnost,“ dodali. HZS chce o této otázce jednat s vedením města Kremnica.

Lezl bez jištění

V pondělí vypadl z ferraty 45letý muž, který sice u sebe měl vybavení na zajištění pádu tzv. ferratový set, ale lezl bez jeho použití.

„Pádem z 15 metrů si způsobil zranění páteře,“ uvedli horští záchranáři. Zraněného muže převezl do nemocnice vrtulník. Ve stejný den potřebovali pomoc horských záchranářů také dva muži ve věku 50 let, kteří zůstali viset na ferratě.

V úterý potřeboval pomoc 48letý turista, který vypadl z ferratové cesty. Jeho pád ztlumil ferratový set a zůstal viset. Jeho kamarád přivolal na pomoc horské záchranáře, kteří ho pomocí lanové techniky spustili na zem.

„Krátce po ukončení zásahu museli horští záchranáři vyrazit na pomoc 26leté vysílené turistce na jinou ferratu. Žena se nacházela pod převisem a nebylo v jejích silách dostat se výš. Horští záchranáři na místě zjistili, že pomoc potřebuje i její 32letý přítel, který z ferraty vypadl a zůstal viset,“ uvedli horští záchranáři. Oba pomocí lanové techniky dostali na zem.

Ferratový svět na Skalce nad Kremnicí v okresu Žiar nad Hronom se otevřel před měsícem a už mu hrozí uzavření.

Slovensko zařadí Česko mezi rizikové země

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám