Hlavní obsah

Na Palau se znovuotevřelo slavné jezero. Vrátily se do něj medúzy

Novinky, mšv

Mikronéské souostroví Palau po dvou letech opětovně zpřístupnilo slavné jezero s medúzami. Podle úřadů se totiž jejich počet opět navýšil a nedosahuje již kritické hranice. I přesto je množství medúz ve srovnání s dobou před více než 10 lety mnohem menší, uvedl server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Jezero medúz je nejznámější turistickou atrakcí Palau.

Článek

Kdysi bývalo jezero domovem až 30 milionů medúz, podle posledního výzkumu z prosince jich je aktuálně kolem 630 000. Je to málo, ale vědci jsou optimističtí. „Populace medúz se ještě zcela nezotavila, ale pokud bude nadále dostatečně větrno a deštivo a bude se snižovat teplota vody, pocítíme další nárůst,“ řekla bioložka Gerda Ucharmová. „Pokud nedojde k žádným výkyvům počasí, máme důvod k optimismu,“ doplnila.

Jezero medúz, které je 400 metrů dlouhé a až 30 metrů hluboké, je součástí lokality zapsané na seznam UNESCO. Jeho zcela neškodné obyvatele při tom nelze nalézt nikde jinde na světě. Jejich úbytek dávali vědci za vinu jevu El Niño, souvisejícímu s oteplením vod, kvůli kterému z jezera mizely řasy, jež jsou pro medúzy hlavní potravou.

Na vině nejspíš i krémy

Jelikož je jezero oblíbenou turistickou atrakcí, kde se mohou lidé koupat a potápět, je podle vědců na vině i užívání opalovacích krémů se složkami, které organismům a živočichům škodí. „Také jakýkoli vhozený oblázek na sobě může mít živoucí organismus, který se může pro jezero stát invazivním,“ vysvětlila Ucharmová. Z toho důvodu jsou turisté žádáni, aby si před vstupem do vody očistili písek ze svých bot.

Turisté se díky znovuotevření populární atrakce také začínají na Palau pomalu vracet. „Oproti loňskému lednu jsme téměř obsazeni,“ uvedl Chris Lubber z organizace Palau Dive Adventures, která organizuje potápění v jezeře. „Množství lidí své výlety na Palau odložilo, aby mělo jezero čas na zotavení. Jakmile slyšeli, že je znovu otevřené, hned se nám ozvali,“ dodal. Návštěvníci jsou nicméně povinni být v doprovodu průvodce a měli by se také pohybovat opatrně — medúzy jsou totiž velmi křehké a zranitelné.

Na Palau jsou i jiná jezera se stejným druhem medúz, ale jen Jezero medúz je otevřeno turistům. K těm dalším mají přístup pouze vědci.

Reklama

Výběr článků

Načítám