Hlavní obsah

Na omezení konzumace alkoholu narazí turista i na dovolené v Evropě

Novinky, fis

Dobrý drink je pro mnohé neodmyslitelnou součástí dovolené. Pití alkoholu má však za hranicemi Česka jiná, leckdy dosti rozdílná, pravidla. A to i v zemích, kde by to turisté nemuseli předem očekávat.

Foto: Profimedia.cz

Pití alkoholu na dovolené má svá pravidla. Ilustrační foto

Článek

Islámské státy jsou omezením konzumace alkoholu cestovatelům dobře známé, podle marketingového ředitele CK Alexandria Petra Šatného ale přesto klienty v těchto destinacích předem informují delegáti. S tím, že turisté budou pít alkoholické nápoje v hotelových barech či restauracích, se počítá. Neměli by tak ale činit na veřejnosti, zvláště pak by neměli „provokovat“, probíhá-li ramadán. Ze Spojených arabských emirátů platí nejpřísnější omezení ve velice konzervativním emirátu Sharjah.

Pro někoho prudérní pro jiné bezpečnostní opatření v podobě zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti turistu může překvapit i v zemích, kde by je nečekal. „V evropských státech se turisté občas diví, že tam platí jiná pravidla než u nás. Jestliže se ale člověk nechová například vulgárně, obvykle tamní úřady řeší neznalost zákazů jen domluvou,“ řekl Novinkám Šatný.

Francie se dělí

Fakt, že mnoho turistů nepočítá s příliš odlišnými „mravy“ v nedalekých evropských zemích, potvrzuje také marketingový ředitel CK Čedok Tomáš Brejcha: „Před dovolenou v exotických letoviscích se turisté většinou sami předem zeptají a informují. U evropských lokalit obvykle počítají s podobnými pravidly jako v ČR.“

Omezené pití alkoholických nápojů na veřejnosti platí například i ve Francii, nicméně jen v některých lokalitách. Je proto dobré se předem informovat o místě, na které se chystáte. Třeba v Paříži je konzumace alkoholu zakázaná od 22:30 do 7:00 na Champs-Elysées, v Latinské čtvrti, na náměstí Bastily nebo náměstí Republiky či v blízkosti Eiffelovy věže. Pití na veřejných prostranstvích je omezeno celoročně v historickém centru Marseille. V Lyonu a Bordeaux platí jen přes léto.

Jestliže dostanete na dovolené v Řecku nebo Bulharsku chuť popít přímo na ulici, můžete. V těchto oblíbených letních destinacích je konzumace alkoholu zcela běžná. Obdobně tolerantní je také Itálie a Chorvatsko.

Kolik, odkud a kam

Některé turisty zajímá více než samotná konzumace na místě převoz alkoholických nápojů. „Klienti se nejčastěji ptají, kolik alkoholu si mohou na dovolenou dovézt a naopak přivézt domů. To platí u evropských, ale i exotických destinací, jako je kupříkladu Kuba. Dotazy na konzumaci alkoholu jsou vzácné. Když už, týkají se islámských zemí, hlavně pak v období ramadánu, kdy se turisté dostanou k alkoholu obtížněji i v hotelech,” vysvětlil mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Tolerance za volantem

V ČR platí nulová tolerance alkoholu v krvi řidičů, na dovolené se ale můžete setkat s trochu uvolněnějšími pravidly. Například v oblíbeném Chorvatsku, kam řada Čechů cestuje autem, platí tolerance 0,5 promile. Ne však v případě, že je dotyčnému za volantem méně než 24 let, řídí vůz nad 3,5 tuny nebo je řidičem z povolání.

V Itálii a Řecku je nastaven stejný limit tolerance jako v Chorvatsku. V Itálii ale řidič musí mít praxi v řízení alespoň tři roky, v Řecku musí vlastnit řidičský průkaz minimálně dva roky. Jinak je tolerance nulová.

Rozdíly lze najít také ve věkových kritériích pro povolenou konzumaci alkoholu. Zatímco v Beneluxu, Německu, Rakousku nebo Portugalsku si pivo a slabé víno mohou dát už šestnáctiletí, ve Finsku a Švédsku je hranice pro dovolené pití alkoholu stanovena o dva roky výše než v ČR, tedy na 20 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám