Hlavní obsah

Na Novém Světě stále straší, říká průvodce po Praze

Právo, Lucie Fialová

Po netradičních místech a zákoutích Prahy, kam běžný turista obvykle nezabloudí, se Petr Ryska toulal od dětství. Záliba mu zůstala do dospělosti a dnes jimi provádí zájemce z řad veřejnosti. Úspěch zaznamenal takový, že mu pomáhá dalších sedm průvodců.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Petr Ryska provádí zájemce netradičními místy a zákoutími metropole.

Článek

„Trochu jsem vycházel z Karla Čapka, který říkal, že Pražan zná Tatry jako své boty, ale málo se dostane do Butovic nebo na Vackov a obyvatel Vinohrad se spíš dostane do Alžíru než do Petrské čtvrti a obyvatelé Letné na Olšany leda při svém pohřbu,“ vyprávěl s úsměvem Právu při prohlídce malebného Nového Světa na Hradčanech.

Svoje dojmy začal zaznamenávat v roce 2013, kdy založil blog Praha neznámá. O rok později jej změnil na webové stránky a od února 2015 začal dělat komentované prohlídky. Nyní mu vyšla kniha Praha neznámá (nakl. Grada), která popisuje devět jeho oblíbených míst v Praze. Třeba právě Nový Svět.

„Okouzlila mě jeho malebnost a překvapilo mě, že v každém domě se odehrál nějaký zajímavý příběh,“ vysvětlil, proč zvolil tuto lokalitu, již obývali spisovatelé, výtvarníci, např. režisér Jindřich Polák, Karel Kachyňa, Jan Švankmajer, Jiří Anderle.

Před jediným domem v ulici Na Náspu, který chrání mohutná kamenná bílá zeď, Ryska prozrazuje, že v něm žil Kachyňa a dnes ho obývá jeho manželka, herečka Alena Mihulová.

„Vypráví, že v domě prý bývala katovna a márnice. Já to nenechám jen tak, začnu pátrat v odborných knihách, co je na tom pravdy. Kdysi dávno, v 16. století, tu býval renesanční letohrádek, pak ho koupili kapucíni a zřídili tu lazaret pro své bratry. Katovnu se mi nepodařilo ověřit,“ konstatoval. Márnici dodnes připomínají dva křížky na střeše.

Dříve chudinská čtvrť a podsvětí

Nový Svět je podle něj zřejmě jedním z posledních míst v Praze, kde straší. Odjinud strašidla vyhnali turisti. „Alena Mihulová říká, že vídává obrysy pozitivního strašidla a že je v domě cítit dobrá energie,“ upozornil Ryska, podle kterého by lidé při svých toulkách rozhodně neměli opominout staré Střešovičky a Střešovice v Praze 6, kde vyrůstal.

„Je to unikátní zachovalá vesnička v pískovcových skalách s pitoreskními domečky. Někteří lidé dodnes využívají prameny z pískovcových skal jako pitnou vodu,“ popisuje zajímavou ulici Na Kocourkách, nazvanou podle majitele tamní vinice.

Na Novém Světě vždy žili lidé, kteří měli co do činění se servisem na Hradě, hlavně za Rudolfa II. Za první republiky byl chudinskou čtvrtí a přitahoval pražské podsvětí. Také lákal hodně filmařů, kteří mezi domky natáčeli kriminální scény. Později se sem stěhovali umělci, kteří většinou nebyli zadobře s minulým režimem.

„Ten rohový domek jsem viděl v nabídce realitní kanceláře za desítky miliónů korun,“ přibližuje dnešní stav před zřejmě nejhezčím stavením na Novém Světě, jedinou opravdovou roubenkou U Raka v historické části Prahy. „Protože tudy tekl a dnes prochází potrubím tři metry pod zemí potok Brusnice, kde byli raci,“ uvedl.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám