Hlavní obsah

Na Křivoklátě se rodí šperky ze dřeva

Právo, Hana Škodová

Nádvoří hradu Křivoklát ožilo tlukotem řezbářských paliček. Sjelo se sem na třicet řezbářů z celé republiky i zahraničí na tradiční týdenní sympózium Křivořezání, které skončí v neděli v poledne.

Článek

Návštěvníci hradu tak mohou pozorovat, jak se z lipového dřeva rodí šperky, mísy nebo sochy. Některé z nich si lze koupit a na prodej tu mají také kvalitní řezbářská dláta. V sýpce hradu jsou pak k vidění díla, která vznikla během předešlých 11. ročníků.

:. Křivoklát. Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Draky vystřídali králové a knížata

Každý rok se tu tvoří na určité téma. Draky, čerty nebo betlém z minulých let měly letos doplnit busty českých králů a knížat. "Nakonec ale převažuje tvorba na volné téma. Před pár dny totiž zemřel František Valena, loutkař, řezbář, restaurátor a duše celé akce," řekl Právu kastelán hradu Křivoklát Luděk Frencl, který řezbářům zajišťuje materiál, bydlení i stravu.

"Většina řezbářů jsou amatéři a řemeslo se naučili sami. Na Křivoklátě však pracují jen ti, kteří prošli výběrem," vysvětluje Oskar Podávka, řezbář a prodavač z Chocně. Nejrušněji bude na Křivoklátě v sobotu. Vypraven je proto i historický vlak tažený parní lokomotivou. Ten vyjíždí z branického nádraží v 9.24 hod. a vrací se v 15.36 hodin.

:. Řezbář v akci. Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám