Hlavní obsah

Na horách se bude lyžovat asi až do Velikonoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotu s proměnlivým počasím a nádhernou neděli prožili po řadě nepříliš vydařených dnů návštěvníci Krkonoš. Fronty u lanovek a vleků byly přes zvýšenou návštěvnost minimální, což platilo také o nejnavštěvovanějším horském středisku Česka Špindlerově Mlýně. Vleky tady nejspíš pojedou až Velikonoc. Během víkendu se ochladilo, sníh na svazích je kvalitní.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ve Skiareálu Lipno napadlo za víkend kolem deseti centimetrů sněhu a lyžaři si užívali ideální podmínky.

Článek

V sobotu i trochu sněžilo. Vlekaři proto předpokládají, že půl – až metrová vrstva sněhu vydrží až do velikonočních svátků. Od poloviny března navíc klesnou i ceny skipasů a služeb.

V Krkonoších hrozí deskové laviny

Podmínky pro túry na hřebenech Krkonoš ale ideální nejsou. Stoupá pravděpodobnost uvolnění deskových lavin, zejména na severovýchodních, jihovýchodních a jihozápadních svazích. Horská služba vyhlásila druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Na vrcholcích leží přibližně 120 centimetrů sněhu. Za poslední dny připadlo až 35 centimetrů.

Lyžaři využili dobré podmínky i v jiných centrech na východě Čech. Vlastimil Košťál vyrazil s přítelkyní o víkendu do Říček v Orlických horách a lyžování si pochvaloval. „Parádní lyžování, je tady přes 80 centimetrů sněhu, kvalita sněhu je výborná a nečekáme na vlek. Jestli podmínky vydrží, určitě budeme jezdit na hory až do Velikonoc,“ řekl ČTK lyžař.

Krušné hory přilákaly tisíce lyžařů

Také Krušné hory o víkendu přilákaly tisíce lyžařů, zejména v neděli, kdy přestalo sněžit a svítilo sluníčko jako na jaře. „Počet úrazů byl vyšší, než je víkendový průměr,“ uvedl David Jindra z božídarské horské služby.

„Nejzávažnějšími zraněními byly dvě nadvakrát zlomené nohy při závodech ski-gliding, tedy lyžařů s padáky,“ popisoval Jindra. Opačná situace panovala na Šumavě.

„Zaznamenali jsme pouze čtyři úrazy, což je podprůměr,“ uvedl Martin Kocum z horské služby v Železné Rudě. „V sobotu sněžilo, což lyžaře odradilo od cestování. V neděli bylo nádherně, takže kdo zaváhal, už to tuto sezónu asi nedožene. Sjezdovky byly poloprázdné,“ uvedl záchranář.

Sníh připadl na jihu Čech

Na jihu Čech ve Skiareálu Lipno napadlo na sjezdovky za víkend kolem deseti centimetrů sněhu. Na svahy přijelo za dva dny více než pět tisíc lyžařů a užívali si nejen ideálních podmínek, ale také řady sportovních her, které pro ně areál připravil. Horská služba tady za víkend vyjížděla k osmi úrazům.

„Jednalo se především o poranění kolenních vazů, ve dvou případech ramen a také jsme ošetřovali jednu zlomeninu krčku stehenní kosti. Osm úrazů odpovídá i jiným víkendům,“ sdělil Právu horský záchranář Jiří Oupický.

Tisíce milovníků zimních sportů vyrazily o víkendu do horských areálů v Jeseníkách. Podmínky na svazích navíc zlepšila sněhová nadílka z posledních dní. Podle vlekařů se návštěvnost lyžařských center stále drží na poměrně dobrých číslech, zjistila ČTK.

Zimní sezóna by v nejvyšších moravskoslezských horách neměla skončit dříve než o Velikonočním pondělí. Sněhová pokrývka ve vrcholových partiích je nyní poměrně stabilní, horská služba proto v pátek snížila riziko lavinového nebezpečí na druhý, tedy mírný stupeň.

Mimo sezónní slevy

V Beskydech během víkendu připadl sníh, což pomohlo zvýšit především kvalitu běžeckých stop. V řadě areálů už od pondělí začnou platit mimo sezónní slevy, a lyžaři tak budou moci lyžovat za méně peněz, řekli dnes ČTK provozovatelé areálů. Spokojeni s návštěvností jsou ve Skiareálu Mosty u Jablunkova, kam přes víkend zamířilo více než 2000 lidí.

„Na toto období je návštěvnost až neuvěřitelná, ale určitě tomu pomohl i fakt, že na Karvinsku jsou prázdniny,“ uvedl provozovatel areálu Alois Martynek.

Ideální sněhové podmínky, ale slabší návštěvnost hlásí o víkendu většina vyhledávaných lyžařských středisek ve Zlínském kraji. Přestože nový sníh vylepšil sjezdovky i běžecké trasy, podle vlekařů, které dnes ČTK oslovila, je znát, že se už pomalu blíží závěr sezóny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám