Hlavní obsah

Na dovolenou s domácím mazlíčkem i pro seniory

Novinky, Miroslav Bělovský, ACK ČR

Pokud doma chováte psa nebo kočku a rádi byste podnikli dovolenou, nemusíte svého zvířecího společníka nechávat samotného doma nebo ho někam odkládat! Užijte si dovolenou po boku vašich čtyřnohých kamarádů!

Foto: archiv ACK ČR

Na dovolenou s domácím mazlíčkem

Článek

Známé anglické přísloví říká: Čím více poznávám lidi, tím raději mám zvířata

Není proto divu, že se tolik lidí upíná ke svým zvířecím kamarádům, ve kterých nevidí pouze pomocníka na hlídání, ale čím dál více společníka-průvodce společným životem. Nejčastěji si lidé pořizují zvířecího mazlíčka v pozdějším věku a hledají v něm partnera, se kterým prožívají smutné i radostné chvíle, společnou dovolenou nevyjímaje.

Česká republika patří v počtu chovaných zvířat na počet obyvatel téměř na samou evropskou špičku! Zhruba polovina domácností u nás chová zvíře. Pro srovnání s Německem, kde žije 82 miliónů obyvatel, má zvíře jen 13 % domácností.

Většinu chovatelů psů a koček jsou u nás tvoří právě senioři. Často šetří sami na sobě, aby mohli svým zvířecím miláčkům dopřát to nejlepší. Hlavně se zaměřují na kategorii akčních nákupů. A to ačkoli jejich penze patří k nejnižším (v poměru k produkci HDP) ve srovnání s 28 zeměmi EU.

Foto: archiv ACK ČR

Senioři se čtyřnohým kamarádem u nás!

V mnohých nabídkách od cestovních kanceláří naleznete lákavé a zvýhodněné možnosti cestování pro seniory, a to jak pobytů v krásné přírodě, relaxačních a lázeňských pobytů, ale také pobytů s domácími miláčky. Dovolená se zvířetem je v České republice stále dostupnější, existuje mnoho zvířecích pobytových programů. Málokdo ale ví, o možnostech cestování pro seniory právě se svým čtyřnohým společníkem. Pro ty máme několik tipů, kam se svým zvířecím společníkem mohou vyrazit, aniž by museli sáhnout hluboko do kapsy.

Neváhejte a hledejte možnosti dovolené se zvířetem! Často vám hledání usnadní nejrůznější piktogramy jako označení, a to jak u zájezdu, tak výběru ubytování či stravovacích služeb.

U nás začíná být cestování se zvířaty stále více podporováno i provozovateli ubytovacích kapacit. Nicméně i tak je předem lepší se s daným ubytovatelem spojit a domluvit se. Někteří totiž, kromě možného poplatku za čtyřnohého kamaráda, mohou omezovat jeho pobyt i v závislosti na jeho velikosti. Nezapomeňte, že pro zvířata není zajištěna strava.

Mezi podporované programy se zvířetem pro seniory mohou patřit například:

Žďárské vrchy na Vysočině v oblasti Devět skal nabízejí výhodné pobytové balíčky s polopenzí a denní kávou se zákuskem, bez příplatku za zvířecího společníka. V sousedství je malebný rybník a široký výběr procházkových cest. Jedná se o vhodnou oblast pro procházky v krajině, jsou zde i cyklotrasy. Nedaleko se nacházejí také krásná města a památky. Například Litomyšl nebo Zelená hora ve Žďáru nad Sázavou.

Foto: archiv ACK ČR

Relaxační pobyt pro seniory nabízejí také například Beskydy. Přímo uprostřed lesoparku vzdáleného na 20 minut pěší chůze od centra Rožnova pod Radhoštěm. V rámci pobytového balíčku s polopenzí můžete ochutnat valašské speciality, navštívit Valašské muzeum, Pustevny a využít mnohé turistické trasy.

Nebo například Luhačovice. Relaxační pobyty zde přesvědčí všechny vyznavače lázeňské péče. Navíc nabídnou krásné okolí pro procházky přírodou po značených turistických trasách či naučných stezek.

Protrénujte si paměť! A to ve spojitosti s turistikou v oblasti Hrubého Jeseníku. Nabízejí vám pobyt zaměřený na rozvoj duševní svěžesti, a to navíc s výlety po okolí za turistickými zajímavostmi.

Psí zavazadlo

Pokud se chystáte na dovolenou se zvířetem, nebalíte samozřejmě věci jen pro sebe. Nezapomeňte i na několik nezbytností pro něj! Mezi základní věci patří očkovací průkaz a zejména platná veškerá povinná očkování, krmivo, dostatek vody i na cestu, misky. Doporučujeme i cestovatelské misky na delší procházky, obojek či postroj a vodítko. Podle toho, kam se s pejskem chystáte, zvolte i košík nebo náhubek. Hodí se mít s sebou i hadřík na otření. A cestujete-li na delší dobu, tak samozřejmě pelíšek a oblíbené hračky.

Lidé si často pořizují domácího společníka, když jejich děti opustí domov. Zvíře je pro ně pojistkou proti osamělosti a příznivě působí na jejich psychiku. Je dobře, že se s ním nemusí rozloučit ani v době zaslouženého odpočinku mimo svůj domov.

Reklama

Výběr článků

Načítám