Hlavní obsah

Na dovolenou do Egypta. Je to risk?

Právo, Novinky, Jakub Kynčl

Turistická sezóna se kvapem blíží, jenže lokalit, kam se můžeme bez obav vydat, je stále méně. Jednou z nejvíce diskutabilních je Egypt. Bude tam bezpečno? Otázka, která napadne asi každého.

Foto: Profimedia.cz

Hurghada v Egyptě

Článek

„Nesnažíme se tvářit, že se nic neděje. Pro nás je bezpečnost turistů absolutní a bezvýhradnou prioritou. Nikdo se nesmí bát k nám přijet a my pro to musíme udělat maximum. Prvořadě jsme pověřili britské experty, aby provedli bezpečnostní kontroly našich letišť a poté zajistili všechna nezbytná opatření, aby byla bezpečnost na evropském standardu. Tento proces byl již uveden do chodu na letištích v Šarm aš-Šajchu a Káhiře. Následně pak budou opatření implementována i v Hurghadě a Marsa Alam,“ řekl Právu velvyslanec Egyptské arabské republiky v ČR Abderahman Salaheldin Abderahman.

Během února jsme se vydali do Egypta, abychom si na vlastní kůži vyzkoušeli, jak se tamní úřady stavějí k ochraně turistů.

Časté kontroly

Šarm aš-Šajch je pro tuto sezónu zřejmě stále mimo hru, pro běžné turisty připadají v úvahu střediska Hurghada, Marsa Alam a Safaga, kterou mají v oblibě zejména potápěči. Po příletu do Hurghady jen stěží zaznamenáte nějakou změnu.

Žádné speciální kontroly. Výjezd z letiště (a vjezd na něj samozřejmě dvojnásob) je opět hlídán ozbrojenou policií. Vozidlům mířícím na letiště je navíc detektorem výbušnin kontrolován podvozek. Tatáž praxe platí u všech lepších hotelů.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbené výlety na velbloudech

Půjdete-li na procházku mimo resort, nasaďte si při návratu na ruku náramek all inclusive, jestliže jste si jej na svou vycházku schovali před dotěrnými trhovci. Právě náramky se často kontrolují, aby hlídači věděli, že se do hotelu skutečně vracejí klienti.

Kontroly batohů a tašek bývají poměrně časté, u turistů ne zcela západního vzezření pak téměř jisté. Policie se už pohybuje i v pobřežních vodách, což nejspíš ani nezaregistrujete.

Výlety do okolí

Pro mnoho turistů je nepředstavitelné se týden, či dokonce dva pouze válet u bazénu či moře. Fakultativní výlety dovolenou oživují a zejména umožňují poznat zemi v reálném světě. Oblíbený výlet na ostrov Mahmia, kde jsou krásné pláže a v okolí se skvěle šnorchluje, větších změn nedoznal. Luxor však ano. Na cestě je velké množství policejních stanovišť, kde hlídkují ozbrojení policisté a hlídají provoz na komunikaci. Obvykle zjišťují národnost a počet turistů ve voze.

Mnoho turistů si asi pamatuje, že se do Luxoru jezdívalo v konvoji, který s sebou měl ozbrojený doprovod. To už aktuálně neplatí. Velké množství kontrolních stanovišť tento doprovod nahradilo. Vozidla s turisty však musí vyrazit na silnici spojující Safagu (přes kterou se jede z Hurghady) a Luxor mezi šestou hodinou ranní a šestou hodinou večerní. Po šesté hodině večerní už se žádný autobus či mikrobus s turisty nesmí vydat na cestu.

Podíváme-li se pak do samotného Luxoru, přísná bezpečnostní opatření platí třeba u vstupu do Údolí králů. Dopravní prostředek zůstává na parkovišti a okamžitě za vstupní branou čeká na turisty bezpečnostní rám. Počítejte s důkladnou kontrolou batohů a podrobnou osobní prohlídkou.

A když se podíváte nad hlavy přímo u samotných hrobek, policejní stráž má své sídlo i na nejvyšším kopci nad Údolím králů, aby měla nad celou oblastí přehled.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vstup do Údolí králů.

Když jsem byl v Asuánu, nenechal jsem si ujít výlet k chrámu Abú Simbel. K němu se vyráží v koloně ve čtyři hodiny ráno. Řidič mého vozidla si krátce po výjezdu potřeboval jen rychle natankovat palivo. Když jsme se vrátili na silnici, nepodařilo se mu kolonu do první policejní kontroly zcela dojet.

Ozbrojený policista mi nejdříve posvítil baterkou do obličeje a následně nás velmi důrazně odmítal za kolonou pustit s tím, že máme smůlu a budeme muset jet další den. Kalašnikov v rukou se zdál být důrazným argumentem. Až po asi deseti minutách, kdy se telefonicky přesvědčil u vedoucího kolony, že opravdu jedno vozidlo chybí, nás pustil dále.

Příjemné to není, ale znamená to, že se něco opravdu změnilo. Ještě před pár lety by rozespalý policista jen mávl rukou a pustil nás dál.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Abú Simbel je jedním z největších turistickžch magnetů v Egyptě.

Přísnější odlety

Velké změny doznaly odlety ze země. Pokud ještě před rokem či dvěma bylo běžné dostat se na palubu s lahví vody, dnes na to rovnou zapomeňte. Prohlídky se zpřísnily a s tekutinami je to nyní v Egyptě stejné jako na západních letištích.

Můj batoh plný fotografického vybavení pobyl na kontrole dobrých sedm minut a musel jsem rozepnout i ten nejmenší zip svého příručního zavazadla.

Lze však tohle všechno pokládat za důkaz, že je Egypt zcela bezpečný? To bohužel asi ne. Nicméně tamější politici už vědí, že klíčové pro turistický ruch je, aby bylo v prázdninových resortech bezpečno. A to i ve chvíli, kdy situace v zemi není zcela klidná, nebo právě v takovou chvíli.

Jak to vidí cestovní kanceláře
Jan Osúch, Fischer: V předprodejích Egypt zaznamenává výrazný propad. Ublížily mu jak útoky v okolních islámských zemích, tak také zřícení ruského letadla v Šarmu. Pokud se do léta v této destinaci nic nestane, očekáváme, že o něj budou mít lidé zájem v rámci last minute.Kapacity ve Španělsku, Řecku nebo Bulharsku už budou velmi přebrané a většinou i dražší. Sázíme ale pouze na letoviska Hurghada a Marsa Alam, nikoli na sinajský Šarm. Egypt by mohl být společně s Tureckem hlavní volbou většiny last minute turistů. Krásy Rudého moře a nízké ceny v 5* hotelích jistě budou argumentem pro mnoho lidí.František Vorel, Blue Style: Přes počáteční pokles zájmu o egyptská letoviska z konce roku došlo k výraznému oživení poptávky. V tuto chvíli si u nás rezervovalo zájezd do Egypta na letošní sezónu více než sedm tisíc turistů. Část klientů dává přednost zejména Bulharsku, které jako jediné z evropských destinací může cenově konkurovat letoviskům v Hurghadě a Marsa Alam.Pro Egypt hovoří zejména jedinečný poměr ceny a kvality hotelových resortů. Navíc se může stát, že zde budou chybět ruští klienti, kterých bylo každoročně přes tři milióny. Dosud totiž nebyl zrušen ruský zákaz zájezdů k Rudému moři.Hynek Špinar, Čedok: Ze známých důvodů jsou prodeje do Egypta na výrazně nižší úrovni než ve stejném období v loňském roce. Většina zájezdů, které se nyní prodají, jsou poznávací zájezdy s plavbou po Nilu a návštěvou pyramid. Z letovisek je zájem o Hurghadu a Marsu Alam.Pokud nedojde k závažnějšímu bezpečnostnímu incidentu, pro část klientů by mohl být Egypt alternativou k tradičním evropským destinacím. Turisté teď vnímají jako bezproblémové země Řecko a Španělsko, což vede k tomu, že řada kapacit je již vyprodána.Stanislav Zíma, Exim Tours:  Egypt je jedinečný už jen tím, že nabízí nejdostupnější celoroční koupání v moři. Nemluvě o omračující historii a s tím možnosti poznávání památek, ale i bezkonkurenčnímu poměru kvality služeb oproti ceně. Když k tomu připočteme necelé 4 hodiny letu z Evropy, vychází nám, že za Egypt se jen těžko hledá alternativa. Klienti, kteří tuto zemi již navštívili, nebudou mít problém do Egypta jet i letos. U klientů, kteří se do Egypta chystají poprvé, tam bude hodně záležet, jaké zprávy uslyší z médií. V tyto dny létáme jak do Hurghady, tak do Marsa Alam a máme slušné prodeje i pro nadcházející letní sezónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám