Hlavní obsah

Na Čechy mířící do Řecka čeká na letištích překvapení

Novinky, jky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování po Evropě je toto léto poněkud specifické. Navzdory tomu, že spojení mezi Českem a Řeckem má aktuálně probíhat bez omezení, při příletu do Řecka mnohé Čechy překvapí namátkové testy na nákazu covidem-19. A ač jde o namátkové testování, redaktor Novinek po příletu na Krétu popisuje, že byla testována zhruba půlka pasažérů letadla aerolinek Smartwings.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Volná pláž na Krétě. Davy se tam nyní rozhodně netlačí.

Článek

„Náhodné testování na letišti v Heraklionu probíhalo na základě QR kódu, který vygeneruje formulář, který musí návštěvník Řecka ještě před odletem vyplnit. Podle čísla kódu pak na imigračním rozhodují, které cestující otestují. A testovaných není málo, rozhodně nešlo třeba o jednoho člověka z deseti. Nás cestovalo ve skupině sedm a na koronavirový test v podobě výtěrů z krku nás bylo vybráno hned pět,“ popisuje redaktor Novinek.

A aby toho vyplňování nebylo málo, v letadle čekal na turisty další formulář, který si nechávala posádka. Do něj se vyplňovaly i informace o tom, kde kdo v letadle seděl, pravděpodobně kvůli tomu, aby v případě nákazy některého z pasažérů šlo snadno dohledat, kdo kolem něj v letadle byl nejblíž.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Na prohlídku památek je vhodné přibalit si raději roušku.

„V zásadě jde o informace, kde bude turista v Řecku pobývat, a detaily letu, kterým do země přicestoval, nejde o nic složitého. Když je třeba, klientům s tím pomáháme,“ řekl Novinkám mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Roušku s sebou

Roušky jsou povinné nejen po celou dobu letu, ale také v budově pražského a heraklionského letiště. Podle informací Novinek není náhodné testování na covid-19 pouze výsadou letiště na Krétě, dochází k němu i na dalších řeckých letištích.

Omezení se pak v určité míře dotýkají i hotelů, ale v zásadě jde pouze o dodržování hygienických pravidel. „All inclusive strava je servírovaná číšníky, personál má ochranu obličeje a klientům je neustále k dispozici dezinfekce,“ popisuje aktuální stav mluvčí CK EXIM tours Petr Kostka.

Na památkách se pak opatření liší. Ve venkovních prostorech Knossu roušky povinné nejsou, do vnitřního archeologického muzea se bez nich však nedostanete. Omezeny jsou na většině turisticky zajímavých míst také počty návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám