Hlavní obsah

Na britském Windsoru se otevírá další část zahrad. Poprvé po 40 letech

Novinky, mšv

Návštěvníci britského hradu Windsor, jenž patří k oficiálním sídlům královny, dostanou unikátní příležitost. Během srpnových a zářijových víkendů se jim otevírají východní zahrady, které jsou veřejnosti přístupné poprvé po více než 40 letech, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zahrady Windsoru se po 40 letech poprvé otevírají návštěvníkům Video: Reuters

 
Článek

Zahrady vytvořené ve 20. letech 19. století dnes zdobí přes tři tisíce keřů růží situovaných kolem centrální fontány. Park měl poskytnout příjemný výhled z královských komnat na východní straně hradu. „První zahrada zde byla vybudovaná v roce 1824 během vlády Jiřího IV. Ve středověku tu byl jen obranný val,“ uvedl hradní správce Richard Williams.

Zahrady prošly od svého vytvoření mnoha proměnami. Jejich vzhled přetvořila královna Viktorie, princ Albert a ve 20. století pak královnin manžel princ Philip. „Je zodpovědný za fontánu ve středu zahrad a růžové keře,“ doplnil Williams.

Oáza klidu

Podle hradního správce nejsou zahrady jen potěšením pro oko, skrývají také množství zajímavých příběhů. „Během druhé světové války tu byly vyhrazeny dva záhony pro princezny Alžbětu a její sestru Margaret. Pěstovaly kukuřici, rajčata i fazole,“ vysvětluje Williams s tím, že zahrady byly pro členy královské rodiny tichou a klidnou oázou, protože zde mohli uniknout zvědavým očím.

„Jsou docela daleko od hlavní ulice. Máte tu pocit soukromí a odpočinku,“ dodal Williams. Návštěvníci budou moci do zahrad vyrazit během srpnových a zářijových víkendů, jde tedy o unikátní příležitost.

Windsor, který patří vedle Buckinghamského paláce k hlavním královniným rezidencím, je po Pražském hradu druhým největším stále obývaným hradním komplexem na světě. Královna Alžběta II. zde na jaře strávila také část karantény, než se přesunula do Skotska na hrad Balmoral.

Reklama

Výběr článků

Načítám