Hlavní obsah

Muzeum 11. září 2001 v New Yorku stáhlo z prodeje nevhodný suvenýr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchod s upomínkovými předměty v newyorském Národním památníku a muzeu 11. září stáhl z prodeje sporný podnos ve tvaru Spojených států, na kterém trojice srdcí vyznačuje polohu unesených a zřícených letounů během teroristických útoků v roce 2001. Stalo se tak na nátlak příbuzných obětí a přeživších.

Foto: Profimedia.cz

Obchod nového newyorského muzea prodává mnoho suvenýrů s americkými symboly.

Článek

Zatímco muzeum, které zahájilo provoz v polovině května, média i rodiny obětí vesměs oceňují, jeho obchod se suvenýry čelí opakovaně kritice. „Připomínkový podnos, který byl určen k vystavení, ne k servírování, byl z prodeje stažen," citovala agentura Reuters mluvčího muzea.

Podle portálu Nydailynews.co se památník teroristických útoků chce dalších problémů vyvarovat, proto se rozhodl prodej ostatních předmětů projednat s rodinami obětí. K dostání jsou například hasičské obleky, záchranné vesty pro psy, plyšové figurky záchranářských psů, mikiny či upomínkové lahve s vodou. Obchod čelí kritice, že vydělává na celonárodní bolesti a že nabídka je neuctivá k obětem.

Foto: Profimedia.cz

Kritizovaný obchod se suvenýry

V muzeu, které je postaveno na základech komplexu budov Světového obchodního střediska (WTC), jsou dvě expozice. První z nich, nazvaná In memoriam, je poctou lidem zabitým 11. září 2001 a také šesti obětem bombového útoku u budovy z 26. února 1993. Druhá výstava vypráví příběh teroristického útoku z 11. září a toho, co mu předcházelo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muzeum 11. září v New Yorku otevřelo v květnu veřejnostiVideo: Reuters

V budovách WTC v roce 2001 zahynulo více než 2700 lidí. Pachatelé z řad islámských radikálů tehdy unesli celkem čtyři linková letadla amerických společností. První dva stroje narazily do mrakodrapů Světového obchodního střediska v New Yorku a třetí do budovy Pentagonu ve Washingtonu. Čtvrtý stroj se zřítil nedaleko Pittsburghu. Celkem přišlo o život na 3000 lidí včetně 19 únosců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám