Hlavní obsah

Mrtvé moře mají i na Ukrajině. A je navíc růžové

Novinky, mšv

V parných dnech se Ukrajinci ze všech koutů země sjíždějí k Lemurijskému jezeru. Kvůli množství soli a terapeutickým účinkům se mu přezdívá Mrtvé moře a vyhledávají ho často nejen rekreanti, ale také lidé se zdravotními potížemi. Jezero si popularitu vysloužilo i pro svou růžovou barvu, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinské růžové jezero využívají lidé jako Mrtvé mořeVideo: Reuters

 
Článek

Jezero, které se nachází v Chersonské oblasti, nevyhledávají ovšem jen místní, ačkoli ti drtivě převažují. Někdy k němu zabloudí i turisté. Podle lokálních médií bahno z jezera odebírají i některá lázeňská zařízení v Rakousku či Německu.

Právě kvůli jeho terapeutickým účinkům dorazil i turista Oleksandr Nikitin ze západní části země. Po prodělané operaci chtěl urychlit rekonvalescenci. „Bolí mě levé rameno. Ale po chvilce odpočívání v jezeře je ta bolest mnohem menší a už bez problémů mohu zvednout ruku,“ uvedl.

Kromě pozitivních účinků na lidské zdraví je Lemurijské jezero známé i pro svou růžovou barvu. Za tu mohou rostliny, které ve slané vodě rostou. „Nechodím se koupat kvůli tomu, abych díky bahnu zastavil proces stárnutí. Ale mám velmi stresující práci a zdejší atmosféra mi pomáhá se zklidnit a zrelaxovat. Hodně lidí myslí, že beru nějaká sedativa, ale je to jen čistá příroda,“ tvrdí s úsměvem Serhij Kliščevsky, člen obecní rady vesnice Hryhorivka, v jejíž blízkosti se jezero nachází.

Soli je ve vodě velké množství, návštěvníci se mohou snažit, seč mohou, přesto se nikdy zcela nepotopí. „Přišel jsem si zlepšit zdravotní kondici a také se podívat po krásách tohoto regionu. Jezdíme do zahraničí, ale často nám unikají zajímavá místa, která máme doma,“ řekl další z návštěvníků.

Místní tvrdí, že růžová laguna vznikla v roce 1960 po havárii letadla, z níž zbyla díra široká 40 metrů. Ta se později zaplnila vodou ze Syvaše, soustavy lagun na okraji Azovského moře. Ročně jezero navštíví kolem 10 000 turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám