Hlavní obsah

Morbidní sbírka mumií je ztělesněnou noční můrou

Novinky, Klára Fischleinová

Cestovatel, který se vydá do mexického města Guanajuato, možná narazí na doporučení, aby tu navštívil Muzeum mumií, v originále Museo de la Momias. Mezi desítkami zachovalých lidských těl je tu vystavena také nejmenší mumie na světě.

BEZ KOMENTÁŘE: Mexické Muzeum mumií je ponurou ukázkou lidské smrtelnosti

 
Článek

Každý, kdo nesnese sledování hororů nebo ho k smrti děsí příběhy ze záhrobí, by si měl prohlídku ponuré expozice mexického Muzea mumií dobře rozmyslet. Za prosklenými a barevně nasvícenými vitrínami se totiž turistům naskýtá vskutku děsivý pohled na ostatky mužů, žen i dětí. Na nichž se zachovaly zuby, nehty a často také vlasy.  Exponáty vypadají jako rekvizity z natáčení hororového filmu. Fakt, že se jedná o skutečná smrtí zdeformovaná lidská těla je ovšem ještě hrůznější.

Foto: Profimedia.cz

Mumie jsou jsou v různě zachovalém stavu. Na některých se dochovalo i oblečení, v nemž ulehly do hrobu.

Každá z desítek mumií má vlastní příběh. Někteří zde vystavení Mexičané podlehli zákeřným nemocem, jakými byly neštovice či epidemie cholery v roce 1833, jiní zemřeli přirozenou smrtí buď v 19. nebo 20. století. Jedním z nejmorbidnějších exponátů je například těhotná žena, která zemřela na choleru, spolu se svým osmiměsíčním plodem. Ten je znám jako nejmenší mumie světa.

Zajímavost: Muzejní expozice disponuje audiosystémem, skrze nějž si návštěvníci mohou poslechnout příběh některých mumií.

U vystavených těl dřívějších obyvatel města Guanajuato došlo k přirozené mumifikaci. Ta je podle odborníků způsobena suchým mexickým klimatem. Část z více než stovky vystavených mrtvol byla exhumována poté, co jejich rodiny přestaly hradit poplatek za pozemek na hřbitově. Některé mumie na sobě mají boty a šaty, v nichž byly pohřbeny.

Turistu, který má pro strach uděláno a rozhodne se výstavu mumií v mexickém Guanajuatu navštívit, vyjde vstupné na 52 pesos, tedy 84 korun. Studenti s platným průkazem o studiu zaplatí 35 pesos, v přepočtu asi 56 korun. Za stejnou cenu sem mohou i děti od šesti do dvanácti let. Vhodnost expozice je pouze na uvážení rodičů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám