Hlavní obsah

Moravskoslezské památky otevřou v dubnu. Nabídnou novinky

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na národních kulturních památkách v Moravskoslezském kraji v těchto dnech dokončují přípravy na novou turistickou sezónu. Počátkem dubna se totiž většina z nich opět otevře veřejnosti.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Na zámku v Raduni letos nezdražují, naopak snížili vstupné u druhé prohlídkové trasy otevřené v roce 2014.

Článek

Kromě zajímavých kulturních akcí ani letos na památkových objektech nebudou chybět novinky jako doplněné expozice, zpřístupněné nové prostory či proměněné zámecké parky. Právo o tom informovali správci těchto památek.

Oprava hradeckého Červeného zámku

„Otevíráme na velikonoční sobotu. Počasí sice nahrává tomu, že bychom mohli otevřít již dříve, avšak nyní se u nás dokončuje nákladná revitalizace zámeckého parku za zhruba tři a půl miliónu korun. Takže otevřeme už s proměněným parkem, kde se bohužel muselo vykácet hodně stromů, protože byly ve špatném stavu. Místo nich se ale sadí nové,“ vysvětlil kastelán zámku v Hradci nad Moravicí Radomír Přibyla.

Dodal, že v hlavním prohlídkovém okruhu bude letos znovu návštěvníkům zpřístupněn soukromý knížecí byt. Zrekonstruován byl teprve vloni a poprvé veřejnosti představen. „V současné době se navíc zpracovává projektová dokumentace na rekonstrukci Červeného zámku, který dosud stál ve stínu dlouho opravovaného Bílého zámku,“ upozornil kastelán.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Po velké rekonstrukci Bílého zámku v Hradci nad Moravicí je na řadě Červený zámek.

Hradecký zámek také letos chystá spoustu akcí jako například Velikonoce na zámku, Hradecký slunovrat, Šermíři u Bílé věže či výstavu Antika v hradeckých sbírkách, která začne v létě. „Vstupné jsme letos zvedli u obou prohlídkových okruhů o 10 korun,“ doplnil hradecký kastelán.

Na raduňský zámek levněji

Raduňský zámek přivítá letos poprvé návštěvníky také o velikonoční sobotě, tedy 4. dubna, tradiční akcí Velikonoce na zámku. Návštěvníci se zde také mohou těšit na proměněný zámecký park. Na rozdíl od hradeckého zámku však bude čtyřmiliónová revitalizace parku v Raduni ukončena až v červnu.

„V některých zámeckých interiérech jsme obnovili původní výmalby a v návštěvnickém centru v zámecké sýpce, které se ale otevře až 8. května, jsme připravili nové modely ilustrující stavební vývoj zámku a celého areálu od konce 17. století až po rok 1841,“ uvedla kastelánka raduňského zámku Eva Kolářová s tím, že v letošní sezóně vstupné nezdražili. „Naopak snížili jsme vstup pro děti, důchodce a rodinné vstupné na druhé prohlídkové trase, kterou jsme poprvé otevřeli loni,“ upřesnila kastelánka.

Důl Michal otevře Konzervátorskou dílnu

Na ostravském Dole Michal turistům otevřou dveře již prvního dubna. Připravili zde novinku v podobě Konzervátorské dílny. „Návštěvníkům v ní bude odborník předvádět, jak se vdechuje život starým předmětům. Po domluvě s konzervátorem si lidé budou moci přinést i svůj rezavý či ztrouchnivělý předmět,“ popisoval novinku správce Dolu Michal Alexandr Zaspal.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Na ostravském Dole Michal letos k Řetízkovým šatnám (na snímku) přibyde Konzervátorská dílna.

„Navíc budou moci turisté letos v průběhu sezóny nahlédnout do nově připravovaných expozic, které chystáme otevřít v příštím roce. To bude kancelář závodního dolu případně ředitelská kancelář a zasedací místnost,“ upřesnil Zaspal. Dodal, že výše vstupného zůstala na památce víceméně stejná jako minulý rok. „Je tam jen posun u spodní hranice o pětikorunu.

14 národních kulturních památek

Prvního dubna se kromě pondělků turistům otevřou dveře také v Památníku Františka Palackého v Hodslavicích a v Památníku J. A. Komenského ve Fulneku. O víkendu se již otevřela ostravská Dolní oblast Vítkovice.

Bruntálský zámek, opavská švédská kaple, kostel Nanebevzetí panny Marie či válečné památníky jsou přístupné celoročně, některé národní kulturní památky v regionu jsou však k nahlédnutí pouze na vyžádání jako například Lískova vila v Ostravě či krnovská bývalá přádelna. Moravskoslezský kraj má celkem 14 národních kulturních památek.

Reklama

Výběr článků

Načítám