Hlavní obsah

Montserrat je kulturním, spirituálním a náboženským symbolem Katalánska

Novinky, Roman Zvarič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělské pohoří Montserrat v oblasti Katalánska tvoří asi 10 kilometrů dlouhý pás, jehož vrchol ze skalních pilířů, věží a kuželů připomíná ozubenou pilu. Jeho symbolem je stejnojmenný klášter, jehož historie se píše už téměř celé tisíciletí.

Foto: Profimedia.cz

Mezi turisty je Montserrat populárním místem.

Článek

Ikonický Montserrat se ze všech stran tváří velmi nepřístupně a je s podivem, že právě zde vyrostl jeden z nejproslulejších benediktinských klášterů. Hned vedle něj stojí skvostná bazilika, v níž je vystavena patronka oblasti Katalánska – La Moreneta (černá Madona), úchvatná plastika Panny Marie s Jezulátkem. Původ sochy i černá barva její tváře a rukou zůstaly zahaleny tajemstvím a už po staletí jsou předmětem mnoha dohadů.

Foto: Roman Zvarič

Montserrat leží asi hodinu cesty od Barcelony.

Foto: Roman Zvarič

Ke klášteru jezdí zubatka.

Montserrat leží asi hodinu jízdy autem – případně necelých devadesát minut vlakem – od Barcelony. Z parkoviště u vesničky Monistrol de Montserrat jezdí lanovka zubačka na náměstíčko před bazilikou a klášterem.

Další lanovka pak míří ještě výš, z její horní stanice se můžete vydat po několika značených stezkách, které se kroutí mezi skalami. Nejdelší z nich míří až na nejvyšší vrchol celého masivu Sant Jeroni ve výšce 1236 m.

V muzeu je Picasso i Dalí

Místní muzeum je věnované historii regionu a kláštera, kterého je součástí. Klášter byl založen roku 1025 poblíž místa, kde v 9. století pastýři spatřili zjevení. Jak rostl jeho význam, postupně se rozšiřoval a v 16. století k němu přibyla goticko-renesanční bazilika. V roce 1811 klášter částečně vyplenila napoleonská vojska a během občanské války (1936–1939) zůstal opuštěný.

Foto: Roman Zvarič

V pohoří vyrostl úchvatný benediktinský klášter.

V následujících letech byly investovány obrovské částky do jeho modernizace a rychle se vrátil mezi nejslavnější poutní místa. V galerii jsou vystavena umělecká díla nezměrné hodnoty včetně obrazů Picassa, Moneta, Dalího, Caravaggia a mnoha dalších mistrů. Většina z nich jsou dary mecenášů. Klášterní knihovna ukrývá přes 250 000 svazků, včetně řady prvotisků.

V majestátní bazilice je k vidění zmíněná Madona a řada dalších památek. Každý všední den ve 13:00 hodin (a v neděli v poledne) se pak celá stavba rozezní hlasy slavného chlapeckého sboru zdejší hudební školy Escolanía.

Foto: Roman Zvarič

V bazilice si mohou návštěvníci poslechnout i sbor.

Zdržíte-li se déle, pak si v 18:45 můžete poslechnout chlapce společně s dospělými mnichy. Sbor nevystupuje v průběhu letních školních prázdnin a občas vyráží na koncertní turné. Raději si proto předem ověřte, jestli bude během vaší návštěvy „doma“. Program najdete na webu montserratského kláštera.

Reklama

Výběr článků

Načítám