Hlavní obsah

Mnichov láká nejen na pivo a klobásu

Právo, Linda Paterová

Co se vám vybaví pod pojmem Mnichov? Bavorsko, klobása, preclík či snad pivní festival Oktoberfest? Ano, to všechno k Mnichovu patří, ale především je to město bohaté svou historií, architekturou, kulturou a vyzařující příjemnou atmosféru.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Bavorská klobása není zdaleka jediným mnichovským lákadlem.

Článek

Byla by škoda na Mnichov pohlížet pouze jako na záchytný bod a na přestupní stanici našich cest dál do světa. Tak proč se nevydat třeba na víkendový průzkum této překrásné bavorské metropole stejně, jako jsme zvyklí navštěvovat Paříž, Londýn či Benátky? Mnichov nám má opravdu co nabídnout, navíc je snadno dostupný a v dnešní době láká stále více návštěvníků.

Z reálií a historie

Hlavní město Bavorska leží na řece Isar v podhůří Alp asi 50 kilometrů od severního okraje pohoří, v nadmořské výšce 520 metrů. Hned po Berlíně a Hamburku je třetím největším městem Německa (1,3 miliónu obyvatel) a je městem s největší hustotou osídlení.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Němci jsou podobně jako Češi milovníci piva. V pěkném počasí chutná na zahrádce nejlépe.

Mluví se zde rakousko-bavorským dialektem němčiny, ale většinou se tu bez problémů dorozumíte i anglicky. Tou vládnou zejména mladší lidé. Mnichov byl podle dochovaných svědectví založen v roce 1158 bavorským vévodou Jindřichem Lvem a historie na nás dýchá doslova na každém kroku.

Za 2. světové války bylo město značně poničeno, ale po válce se začalo znovu stavět podle původních plánů. A tak ho i dnes můžeme vidět v jeho někdejší podobě, byť se většina oněch architektonických skvostů na své místo vrátila poměrně nedávno. Není to ostatně nic ojedinělého, stejnou cestou se vydaly válkou zničené Drážďany, Varšava a zčásti i lotyšská Riga.

Od středu

Vydáte-li se na toulky od historického středu města, ocitnete se nejprve na náměstí Marienplatz, kde se nachází mariánský sloup a Stará radnice, v níž dnes sídlí Muzeum hraček.

Foto: Profimedia.cz

Mnichovské náměstí Marienplatz

Náměstí dominuje Nová radnice, rozlehlý neogotický komplex z 2. poloviny 19. století s bohatě zdobenou fasádou a s překrásným orlojem. Na něm se třikrát denně odehrává zajímavé dvanáctiminutové představení.

Další kroky vás dovedou k největší gotické katedrále ve městě, k Frauenkirche, jejíž dvě stometrové cibulové věže tvoří dominantu Mnichova. Začali ji stavět v roce 1468, takže uvnitř návštěvník najde průřez pěti staletími chrámového stavitelství a výzdoby. V podlaze chrámu, blízko vchodu, si všimněte otištěné „ďáblovy šlápoty“.

Anglický park

Pokud máte rádi zeleň a zpěv ptáků a klid na rozjímání, potěší vás největší evropský park Englischer Garten (Anglický park), založený v roce 1789 sirem Benjaminem Thompsonem.

Park má rozlohu necelé čtyři kilometry čtvereční, rozkládá se od centra města až k jeho severovýchodnímu okraji a nabízí neuvěřitelných 75 kilometrů cest, chodníčků a stezek. Protéká jím umělý kanál a v severní části je rozlehlé jezero, na jehož břehu je oblíbená výletní restaurace.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Monopteros v anglickém parku

Při procházce pravděpodobně nepřehlédnete několik zajímavých staveb, jakou je třeba japonská čajovna, dřevěná čínská věž (vysoká 25 metrů), pomník lorda Thompsona, antický chrám Monopteros na umělém návrší či dětský kolotoč z 19. století.

Park slouží nejen k procházkám a k odpočinku a ke sportovním účelům (na jeho území je několik sportovišť a četná dětská hřiště), ale je vyhledávaný i milovníky pověstného německého FKK. V roce 1960 tam pro ně zřídili nudistickou louku. Byla to tehdy tak ojedinělá záležitost, že se sláva Anglického parku rozletěla daleko za německé hranice.

Olympiaturm

S hlavou v oblacích se budete cítit na vyhlídkové a telekomunikační věži Olympiaturm, kterou najdete v Olympijském parku. Věž se šplhá až do výšky 291 metrů a hmotnost stavby je neuvěřitelných 52 tisíc tun.

TIP: Milovníci fotbalu jistě rádi zavítají do nové futuristické Allianz Areny, která byla otevřena v roce 2005. Tento stadión je domovem dvou týmů: TSV 1860 Mnichov a Bayernu Mnichov. Allianz Arenu nepřehlédnete ani při pouhém průjezdu městem.

Na vyhlídkovou plošinu či do otáčivé restaurace ve výšce 191 metrů se dostanete jednoduše výtahem. Olympiaturm navštívilo od jejího otevření v roce 1968 více než 35 miliónů návštěvníků. K nahlédnutí je i zbytek Olympia parku z letních OH konaných v roce 1972, a to například Olympijský stadión, dvě olympijské haly, bazén, zimní stadión i Theatron.

Bavaria Filmstadt

Mnichov má co nabídnout i milovníkům filmu. Filmstadt (město filmu) Bavaria jsou rozlehlé ateliéry, v nichž vznikly třeba filmy Asterix a Obelix či Ponorka. Během 90minutové prohlídky s průvodcem můžete nahlédnout do zákulisí filmové výpravy a dozvíte se mnoho o velkých filmových hitech.

Až na výjimky jsou to hity hlavně bavorské či německé, tudíž u nás prakticky neznámé. Zajímavým zážitkem ale jistě bude sledování neobvyklých a působivých efektů ve 4D kině.

Muzea a galerie

V Mnichově se nachází také mnoho muzeí, které stojí za to navštívit. Možná nejzajímavějším je BMW muzeum, které mapuje více než 90 let historie této německé automobilky. Dalším pozoruhodným místem je Německé muzeum, jedno z největších a nejstarších technických muzeí na světě ležící na jednom z ostrovů na řece Isar.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Technické muzeum

Zajímavou galerií k prohlídce je nepochybně jedna z nejstarších a nejvýznamnějších uměleckých galerií světa z roku 1836 – Alte Pinakothek. Založil ji král Ludvík Bavorský a dnes je zde více než 800 obrazů evropské malby ze 14.–18. století. K opravdovým unikátům patří např. Rubensova sbírka, která se řadí k nejcennějším na světě.

Rady na cestu

Jak se dopravit do Mnichova

Nejrychleji a nejpohodlněji se do Mnichova dostaneme autem. Již za čtyři hodiny můžeme zaparkovat v centru města. Také je možné využít služeb autobusových dopravců. Např. s Eurolines zaplatíte při včasné rezervaci za zpáteční lístek 900 místo obvyklých 1400 Kč.

České dráhy vás tam a zpět dopraví za 996 Kč. Pokud jedete ve dvou a více, nezapomeňte si koupit skupinový a případně rovnou i zpáteční lístek, ušetříte tak spoustu peněz. Do Mnichova také můžeme přiletět. Cena nejlevnější zpáteční letenky se pohybuje mírně pod tři tisíce Kč.

Ubytování dle libosti

Ubytovací kapacita je rozmanitá. Bydlet můžete přímo v centru v luxusním hotelu za 250 eur/noc, ale zároveň máte možnost si rezervovat některý z hostelů v blízkosti centra za cenu kolem 20 eur/noc. A samozřejmě i cokoliv mezi tím.

Prohlídky a výlety

Mnoho místních agentur nabízí organizované všeobecné i tematické prohlídky bavorské metropole. Pěšky, vyhlídkovým autobusem nebo třeba i na vozítku segway.

Zajímavou možností je koupit si lístek na 24 nebo 48 hodin na autobus, který neustále krouží městem a zastavuje u nejzajímavějších míst. Kde se vám zalíbí, tam setrváte, jak dlouho potřebujete, a nastoupíte do některého z dalších autobusů, který vás popoveze o kousek dál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám