Hlavní obsah

Mladičký podvodník procestoval v luxusu svět, ošálil i soud

Novinky, jky

Byl to podvod, který se jen tak někomu nepodaří. A už vůbec ne ve věku 19 let, kdy ať chcete nebo ne, jste při sólo cestování letadlem třídou business tak trochu podezřelí. Ale Skot Reece Scobie se tím nezaobíral a díky šikovným podvodům postupně procestoval svět. Jakoby nestačily lety luxusní třídou, dopřával si i pobyty v prestižních ubytovacích zařízeních. Ale tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu...

Foto: Profimedia.cz

Mladík si "udělal dobrý den" z cestovních kanceláří i ze soudu. Ilustrační foto

Článek

Obdivovat kousky mladého Brita by mohl i takový Leonardo DiCaprio, který ve snímku Chyť mě, když to dokážeš ztvárnil roli podobného podvodníka — Franka Abagnalea juniora. Tato postava možná devatenáctiletého hocha inspirovala a on dokázal šikovně podvést své nadřízené v cestovní kanceláři, kde dříve pracoval. Posléze dalším podvodem připravil o velké peníze i konkurenční cestovní kancelář. A nakonec převezl i skotské soudní úředníky.

Mladík pracoval pro cestovní kancelář Thomson Travel pouhé dva měsíce. Firma mu ovšem zapomněla zrušit přístupy a změnit hesla, která znal. On si tak mohl vesele rezervovat na účet firmy cesty, které by si jinak nemohl dovolit. Leteckou business třídou se tak během šesti měsíců podíval například do Singapuru či Los Angeles. Neváhal a dopřál si i cestu kolem světa, se zastávkami v Dubaji, Aucklandu, New Yorku či Vancouveru.

V salónku využil šanci

Při jedné příležitosti, když byl mladík v luxusním salónku British Airways na letišti, povšiml si, že se jeden z uživatelů nesprávně odhlásil. Co čert nechtěl, šlo o zaměstnance cestovní kanceláře Cambridge Business Travel. Scobiemu se podařilo získat přístup do rezervačního systému této cestovní kanceláře a zarezervoval si pro sebe lety do Abú Dhabí, Singapuru, Atlanty, New Yorku či Los Angeles.

Bylo to právě v Los Angeles, kde vyšly počátkem roku 2013 určité nejasnosti najevo a Scobiemu byl zpáteční let zrušen. Mladík si tak musel půjčit peníze, aby se dostal zpět do vlasti. Tam byl následně obviněn ze dvou podvodů, při kterých neoprávněně využil služeb, letů a ubytování společnosti Thomson Travel. Přiznal se, že si mezi červencem 2011 a lednem 2012 opravdu zamluvil nespecifikované množství letů a hotelových pokojů pro své potřeby.

Soud ošálil falzifikáty

Společnosti Thomson Travel vznikla jeho jednáním škoda 11 256 liber (asi 340 tisíc korun) a společnost Cambridge Business Travel pak přišla o 59 878 liber (asi 1,8 miliónu korun). Při soudním slyšení vyšlo najevo, že Scobie vyjma svého pravého jména využíval i několik přezdívek, pod kterými si rezervoval pokoje.

Jenže mladíkovy vylomeniny cestovními podvody neskončily. Přesně 18. dubna se objevil u stejného soudu, uvedl, že dostal novou práci v cestovním ruchu a vzhledem k tomu potřebuje vrátit cestovní pas, který mu byl soudem z bezpečnostních důvodů zabaven. Soudu poskytl několik falešných dokumentů souvisejících s novou pracovní pozicí, na jejichž základě mu byl pas doopravdy vrácen.

Advokát: Chlapec není zcela zdráv

Případ je více než nápadně podobný tomu, co předváděl v českých luzích a hájích podvodník Lukáš Kohout. Ten se vydával za vedoucího kanceláře poslance ČSSD Jana Kavana a létal si s kamarády po celém světě na státní útraty. V září 2005 jej odsoudil Obvodní soud pro Prahu 1 na dva roky vězení s pětiletým podmíněným odkladem. Kohout způsobil podle obžaloby škodu ve výši 1,6 miliónu korun.

Chlapcův obhájce Jim Laverty uvedl, že si uvědomuje vážné riziko toho, že jeho klient skončí ve vězení vzhledem k rozsahu podvodů, které spáchal. Podle něj trpí chlapec Aspergerovým syndromem.

Rozsudek byl prozatím odložen do chvíle, než budou vyhotovené psychiatrické posudky na chlapcův stav. Jedno je však jisté — Hollywood si práva na jeho příběh, vzhledem k podobnosti s již existujícím snímkem, určitě nekoupí, a chlapec tak tímto způsobem škody určitě nesplatí...

Reklama

Výběr článků

Načítám